"Српско коло" окупило 2.000 основаца са централног Космета

ГРАЧАНИЦА: Ансамбл народних игара и песама "Венац" одржао је данас у Лапљем Селу манифестацију под називом "Дечија колонија - Дан српског кола на Косову и Метохији", на којој је учествовало око 2.000 основаца из свих школа на централном Космету.
1
Фото: Youtube Printscreen

На манифестацији, одржаној у оквиру прославу јубиларне 55. годишњице постојања Ансабла, окупили су се и бројни љубитељи традиционалне песме и игре, а малишани су имали прилику да науче коло, које је као традиционална игра уписана у Унескову репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства 2017. године.

Директор Ансамбла "Венац" Снежана Јовановић каже да ово сматра обавезним радним даном Ансамбла, који је једини професионални Ансамбл на КиМ, али да ће им то вероватно бити и један од најлепших радних дана.

"Све ово радимо да би нашој деци пружили могућност да од стручних људи науче да играју најлепше Српско коло, које на неки начин нас идентификује", рекла је Јовановићева, преноси РТВ Грачаница.

Етно кореограф Здравко Радисављевић, који је малишанима показивао основне кораке, наводи да је „српско коло" као традиционална игра Србије добило свој легитимитет уписом на Унесковој листи нематеријалног наслеђа.

Овај пројекат подржала је и локална самоуправа, а председник општине Грачаница Срђан Поповић каже да је данас послата једна веома лепа слика са овог простора.

"Оволики број деце гарантује да овде имамо будућност. Ово пре свега показује да остајемо привржени нашим коренима и традицији", казао је Поповић.

Председник привременог органа СГ Приштина Љибинко Караџић изразио је задовољство што се данас на једном месту окупило толико деце, која желе чувају своју традицију и науче да играју „Српско коло".

"Мислим да је ово велики догађај за све нас али и нашу децу која су показала да су спремна да чувају своју традицију", истакао је Караџић.

Подршка и допринос учешћем на Венчевој Дечјој колонији, стигла је и од Александра Софронијевића познатог српског хармоникаша.

"Много ми је драго да овако млада публика воли нашу традиционалну музику и коло и трудићу се да увек помогнем и урадим све што им буде требало у томе", каже Софронијевић.

Дечија колонија „Дан српског кола на Косову и Метохији", чији је покровитељ Министарство културе Републике Србије, одржана је први пут на централном Космету, а желху организатора је да се ова манифестација одржи и у другим деловима КиМ.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести