СВЕЧАНИ КОНЦЕРТ НОВОСАДСКОГ КАМЕРНОГ ХОРА Првих десет година

Новосадски камерни хор обележиће вечерас у Синагоги свечаним концертом десет година постојања.
a
Фото: Aрхива Новосадског камерног хора

Овај мешовити вокални ансамбл основан је 2013. с циљем развоја хорске музике у нашој културној средини, и то кроз неговање разноврстног репертоара са високим захтевима извођаштва. Предвођен искусном руком диригента Божидара Црњанског, Новосадски камерни хор окупља младе талентоване људе – дугогодишње хорске певаче, студенте музике али и аматере, које повезује љубав према хорском певању и заједничком музицирању.

Посвећеним приступом и музикалношћу у раду са Новосадским камерним хором, Божидар Црњански поставио је нове стандарде хорског певања у Новом Саду, али и шире, угледајући се на  најистакнутије европске и америчке вокалне ансамбле. То се огледа како у избору репертоара, који одступа од устаљених оквира, а на којем посебно место заузимају дела савремених аутора, тако и у стилу певања и интерпретацији, који одишу лакоћом, прозрачношћу и високим техничким стандардима стављеним пред извођаче.

Предан рад и труд препознат је од стране међународних жирија на бројним такмичењима и фестивалима, те је хор, између осталог, освојио две златне медаље у категорији мешовитих и омладинских хорова на Првом међународном хорском фестивалу у Херцег Новом (2015), Златну медаљу на 11. Међународном фестивалу камерних хорова у Милтенбергу, Немачка (2016), све до Прве награде и специјална награда за најбоље извођење дела македонског аутора на Охридском хорском фестивалу (2023).

Изузев богате вокалне концертне и такмичарске делатности, као и сарадње са реномираним ансамблима и музичарима, Новосадски камерни хор публици се представио и поставком на сцену вокално-инструменталних композиција различитих стилских оквира, попут премијерног извођење дела Антене Александре Вребалов. Вечерашњи концерт почиње у 20 часова, а Новосадски камерни хор извешће дела Монтевердија, Гриега, Парта, Свиридова, Мокрањца, Хогана...     

М. С.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести