Победник Новосадски камерни хор победник на Мокрањчевим данима

Новосадски камерни хор, којим диригује професор Божидар Црњански, победник је овогодишњег натпевавања хорова на фестивалу „Мокрањчеви дани“ у Неготину. Овај фестивал се одржава 56. пут од 10. до 16. септембра, у родном месту једног највећих српских композитора Стевана Стојановића Мокрањца.
w
Фото: Youtube Printscreen

Новосадски камерни хор се публици и жирију представио широком лепезом репертоара, који обухвата дела Монтевердија, Голованова, Грига, Мокрањца и Хогана. У натпевавању су учествовали хорови из Србије и Републике Српске, а према речима музиколошкиње и селекторке фестивала др Соње Маринковић, жири је ове године имао тежак задатак, јер су сви ансамбли били на висини задатка, дарујући публици програм вредан овација. Ипак, Новосадски камерни хор је притом показао и врхунске домете у многим аспектима хорског програма.

- Констатовали смо да је из композиције у композицију новосадски хор доносио неки нови извођачки квалитет и та радост откривања је била посебна. Са радошћу их очекујемо следеће године са целовечерњим програмом на „Мокрањчевим данима“ - рекла је др Соња Маринковић.

Диригент Божидар Црњански је изјавио да је за Новосадски камерни хор ово велика част и признање, али и одговорност да се и даље стреми највишем квалитету у домену хорске музике у Србији, упркос великим изазовима са којима се суочавају ансамбли и диригенти данас.

Поред натпевавања, које је одржано прве вечери, публика ће до краја фестивала моћи да присуствује концертима хорске и камерне музике, мјузиклу, научној трибини, изложби и семинару.

Квартети и ТАЈЈ

На „Мокрањчевим данима“ у Неготину наступио је и познати новосадски гудачки квартет ТАЈЈ, који је на овој манифестацији синоћ у 21 час приредио концерт у Дому културе. На програму овог концерта су били гудачки квартети композиторке Александре Вребалов.       

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести