Такмичење у соло певању “Вера Ковач Виткаи” за викенд у Новом Саду

Пето такмичење соло певача “Вера Ковач Виткаи”, које носи име наше познате оперске уметнице, биће одржано овог викенда у Новом Саду, у Музичкој школи “Исидор Бајић”, као и досад.
1
Фото: Прошлогодишње такмичење

Ове године је новина да је такмичење у соло певању проширено дуетима и камерним саставима. Укупно се пријавило 46 такмичара, међу којима је петоро из Хрватске, троје из Словеније, један из Црне Горе, двоје из Канаде, као и двоје и Босне и Херцеговине. Камерних састава има три, од којих је један из Хрватске. Камерни састав броји укупно девет чланова.

Такмичење “Вера Ковач Виткаи” почиње у суботу 10. новембра од 10 часова, у МШ “Исидор Бајић”, и наставља се сутрадан у исто време.

Чланови жирија у категорији соло певања су: Борис Мартиновић, бас баритон, професор певања и уметнички директор опера “Примавера” у Лос Анђелесу и опере у Перуђи; проф.др Марија Темеси, сопран, професорка певања и амбасадорка Мађарске опере; проф.Дмитри Ј. Трапезников, баритон, члан московских музичких театара “Станиславски и Немирович Данченко” и “Нове опере”, као и Државне академске филхармоније, шеф Катедре соло певања на Државној јеврејској музичкој академији “Мајмонида” у Москви; мр Марта Балаж, сопран, професорка на Одсеку соло певања у МШ „Исидор Бајић” у Новом Саду; примадона Вера Ковач Виткаи, као и мр Дијана Мартиновић, сопран, чланица опере у Штутгарту, спољна сарадница УНЕСКА за интеркултуралне пројекте балканских земаља (уместо Николе Мијаиловића).

Дуете и камерне саставе ће оцењивати жири у коме су: мр Дијана Мартиновић, мр Флориан Балаж, редовни професор Одсека за виолину на Академији уметности у Новом Саду; и др Агота Виткаи Кучера, сопран, редовна професорка на Академији уметности у Новом Саду. Завршни гала - концерт, на којем ће бити свечано проглашени победници, биће одржан 11. новембра у свечаној сали Градске куће, с почетком у 18 часова. Улаз ће бити слободан.

Такмичење”Вера Ковач Виткаи” први пут је одржано у новембру 2014.

Н.П-ј.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести