Топ Ган, Шошенк и Истеривачи духoва национално благо

Три изузетно популарна остварења - "Топ Ган", "Бекство из Шошенка" и "Истеривачи духова" - придодата су колекцији филмова која се чува у америчкој Конгресној библиотеци,

сапштено је данас из ове престижне институције.

Сваке године, библиотека одабере 25 филмова због њихове културне, историјске и уметничке вредности. Листу по правилу чине најразноврснија остварења. Поред блокбастера, на њој се нађу и неки старији филмови, као експериментална и мало позната кинематографска дела.

Затворска драма "Бекство из Шошенка", о пријатељству два затвореника (глуме их Тим Робинс и Морган Фриман) већ годинама је на челу листе 250 најбољих филмова свих вемена.

Дебитанстки филм Френка Дарабонта, адаптација кратке приче Стивена Кинга, прилично је лоше прошао на благајнама када се 1994. појавио у биоскопима. Иако номинован за седам Оскара, није добио ниједан.

Његова популарност почела је да расте са изнамљивањем видео касета и сталним емитовањем на кабловским телевизијама, што је допринело да публика заволи јунаке филма и саму људску причу занимљивог заплета.

Мачо филм на ивици комедије, "Топ Ган" је био инстант блокбастер чим се појавио 1986. Ово култно остварење заслужно је за појачано интересовање студената за пилотску академију као и за каријеру Тома Круза који се улогом у њему винуо међу светске звезде.

Две године раније, урнебесна комедија Ајвана Рајтмана "Истеривачи духова", такође је запалила благајне. Филм са Билом Марејем, Деном Акројдом и Риком Морабисом, не само да је био огроман хит, већ је поставио и високе критеријуме које је мало које остварење успело да испуни.

"Снимање 'Истеривача духова' било је једно од највећих задовољстава у мом животу. Почаствован сам што ће филм о духовима добити место на полицама америчке Националне филмске архиве", изјавио је Рајтман.

Најстарији филм који је придодат ове године је "Едисонов кинетоскопски снимак кијања" који датира из 1894.

У колекцији се нашао и један образовни филм - "Историја менструације", у продукцији студија Дизни, који је од 1946. до краја 1960-их видело близу 93 милиона жена у Америци.

Са појавом звука, холивудска студија су почела да снимају и шпанске верзије неких филмова попут  "Дракуле" из 1931. који је, такође, ове године уписан у регистар. Шпанска верзија, са Белом Лугоши у насловној роли, је, по многима, чак боља од оригинала.  
Амерички Национални филмски регистар, основан 1989. године, данас садржи 675 наслова.
(Танјуг)

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести