Три дела Паје Јовановића ПРВИ ПУТ У СРБИЈИ: Портрети уточиште нашли У НИШУ

Три дела чувеног српског сликара Паје Јовановића, која никада до сада нису била излагана у Србији, представљена су данас у галерији компаније ДМВ у Нишу.
1
Фото: Youtube Printscreen

Уље на платну "Портрет девојчице", цртеж урађен комбинованом техником "Игра сабљама" и уље на платну "Портрет Олге Витхаус" компанија ДМВ је набавила на аукцијској продаји у Бечу, а сви заинтересовани моћи ће да их погледају до 1. септембра, односно до 1. новембра, уколико менаџмент фирме буде одлучио да продужи трајање изложбе.

Власник компаније ДМВ Душан Шарковић казао је да дела Паје Јовановића која су сада први пут у Србији, јесу највреднија у њиховој колекцији уметничких дела.

- Ми смо тражили да купимо неко дело Паје Јовановића, тражимо и Саву Шумановића, али је практично немогуће да се купи његово дело. На питање колико је коштала набавка дела чувеног српског сликара, Шарковић је казао да је реч о десетинама хиљада евра.

Шарковић је рекао да је набавка и долазак три дела Паје Јовановић главни разлог отварања изложбе, али да су тиме желели да обележе и 125 година од прве изложбе слика у Нишу.

- Прву изложбу у Нишу организовао је у кафани "Европа" сјајан нишки сликар, импресиониста Боривоје Стевановић. Зато сада овај наш изложбени простор има изглед кафане - рекао је Шарковић.

Он је казао да је у оквиру галерије отворен и Музеј индустријске баштине, а посетиоци могу да виде и радове настале у оквиру прве ликовне колоније коју је организовала фирма ДМВ.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести