Тријумф мјузикла „Ла ла ленд”

Мјузикл „Ла ла ленд” тријумфовао је на додели 74. Златног глобуса, који се сматрају поузданим индикатором Оскара, освојивши чак седам награда: за најбољи филм

 у категорији комедија/мјузикл, главну женску и мушку улогу у истој категорији (Ема Стоун и Рајан Гослинг), режију и сценарио (Демијан Шазел), као и најбољу оригиналну филмску музику (Џастин Хервиц) и за најбољу песму – “City of stars”. Овим је „Ла ла ленд” оборио рекорд који су још седамдесетих поставила остварења „Лет изнад кукавичјег гнезда” (1975) и „Поноћни експрес” (1978) са по шест освојених Златних глобуса.

На церемонији, одржаној у Хотелу „Беверли Хилтон” на Беверли Хилсу, као најбоље у категорији драме награђено је остварење „Месечина”, за најбољег глумца признање је отишло Кејсију Афлеку за “Манчестер на мору”, док је, потпуно очекивано, најбоља глумица Изабел Ипер, која је остварила вероватно најбољу улогу у каријери у трилеру “Она”.

Овај филм Пола Верховена је, иначе, проглашен и најбољим остварењем ван енглеског говорног подручја, док је најбољи анимирани филм “Зоотопија”. Када је реч о споредним улогама, награде су кући однели Арон Тејлор Џонсон за “Ноћне животиње” и Вајола Дејвис за улогу у “Оградама” Дензела Вошингтона. 

Награђене су и телевизијске продукције, а по оцени чланова Удружења страних новинара који прате Холивуд без премца је на пољу драмске серије Нетфликсова “The Crown”, док је међу комедијама победила ФХ-ова „Атланта”. Најбољи ТВ филм или мини серија је “Народ против О. Yеј Симпсона”. Најбољи глумац у ТВ мини серији или филму је Том Хидлстон за улогу у „Ноћном менаyеру” а за исту серију су награђени Оливија Колман као најбоља споредна глумица и Хју Лори као најбољи споредни глумац.

Најбоља глумица у драмској ТВ серији је Клер Фој („The Crown"), а у истопј категорији је награду за најбољег глумца добио Били Боб Торнтон за “Голијата”. Златним глобусом за улогу у комедији награђен је Доналд Гловер за „Атланту„, за најбољу глумица у ТВ мини серији или филму проглашена је Сара Полсон за ролу у  „Народ против О. Yеј Симпсона”, док је најбоља глумица у категорији ТВ серији/комедија Трејси Елис Рос за „Блек-иш„.

М. С.

 

EUR/RSD 119.1889
Најновије вести