У Новом Саду ускоро ново издање фестивала савременог плеса и перформанса

- Бринути о себи и заједници, ентузијастично и солидарно, размишљати уживо, плешући преживљавати – својеврстан је мото пет година рада колектива „Покретница“, који ће од 17. до 22. августа у Новом Саду одржати још једно издање фестивала савременог плеса и перформанса. Културна станица „Свилара“, „Платформа хаус“ на Поповици, плажа Бећарац на Дунаву, главна су места на којима ће бити извођени радионичарски и изведбени програми, уз данас неизоставну употребу нових технологија, због пратећих околности изазваних вирусом Ковид 19.
1
Фото: Приватна архива

Прилагођавајући се ситуацији, констатујући велике изазове за извођачке уметности, у „Покретници“ наглашавају да им је и даље важно да кроз сусрет уживо (ван екрана) размишљају о потребама, могућностима и новим правцима рада, како би наставили да развијају уметничку, физичку и менталну покретљивост. Све у жељи да одрже континуитет комуникације и присуства на локалној сцени.

– Организација никад луђа – прича Дуња Црњански, једна од чланица колектива „Покретница“. – Не можемо да угостимо госте из иностранства, па је концепт мало измењен. Фокусирале смо се на локалну сарадњу, уметнике из Новог Сада и Београда, на младе и нас саме. Радионице ће држати бивше ученице Балетске школе у Новом Саду које студирају и раде у региону и инострансту - Ана Јаворан, Сташа Кукић и Милица Мучибабић. Такође, фокус је на нашим продукцијама, што је исто новост. Јелена Алемпијевић ће извести свој соло, а приказаћемо и радни процес „Бебидрон“ Жељке Јаковљевић, намењен најмлађима, деци узраста до три године.

Јелена Алемпијевић ће одржати и радионицу у сегменту програма који се бави едукацијом и дељењем знања и искуства из домена плесних пракси. У оквиру своје радионице, за то је задужен и Немања Бошковић из Београда.

Ове године ће први пут, по позиву колектива „Покретница“, програм фестивала пратити и о њему извештавати младе списатељице, студенткиње режије, драматургије и компаративне књижевности Андреја Каргачин, Мина Петрић, Дивна Стојанов и Марина Срнка. До оваквог аранжмана дошло је из потребе да се негује и развија „поглед са стране“, повезивање са уметницама које занима писање о плесу и тако прошири дијалог о савременим извођачким уметностима на локалној сцени.

- Пошто не може пуно људи да дође да гледа, још увек може само десет да буде присутно, размишљале смо како ће то ипак да дође до ширег броја људи и како све то да документујемо – објашњава ову одлуку Фросина Димовска. - Сад су јако популарни стримови и интернет пуца од свега што се дешава лајв и онлајн у целом свету, али нама то није најидеалнији начин да се пренесу информације. Пуно људи је засићено зурењем у екран, тако да нам је важно да се нешто деси уживо и да се сретнемо заправо. Зато смо звале списатељице које интересује савремени плес, па ћемо видети како оне могу да извештавају о нашем фестивалу кроз различите формате, репортаже, утиске, шта коме буде ближе. О Фестивалу „Покретница“ писаће и Наталија Владисављевић, наша вишегодишња сарадница, уметница са Дауновим синдромом и чланица Пер.Арт организације. Овим позивом желимо да наставимо сарадњу коју смо започели прошле године радионицом „Корео скор“, коју је Наталија држала заједно са Оливером Ковачевић Црњански.

Радионица „Брига о телу“ биће наставак још једне сарадње започете на прошлогодишњем фестивалу и садржај који у „Покретници“ желе да развију и продубе, кроз континуирани рад са терапеуткињом Јованом Јаковљевић.

У програмском садржају биће задржан и простор за експерименталну музику и плесно-музичку импровизацију, тако да ће Фестивал „Покретница“ бити затворен концертом на платоу испред „Свларе“. Чиниће га два различита музичка дела, концерт састава „Неитхер/ Нор“ (Милош Димитријевић, Дуња Црњански) који негују импровизациони приступ у електро-акустичном сету, а након тога следи плесно-музички yем сешн на којем ће наступити музичари Даниел Море, Дуња Црњански и плесачи.

Фестивал колектива „Покретница“ који ће бити одржан од 17. до 22. августа у Новом Саду реализује Удружење „Практикабл – платформе за савремену уметност и културу“, а подржала га је Градска управа за културу Новог Сада, Фондација “Нови Сад 2021 - Европска престоница културе” и ЛЛБ - Лифе Лонг Бурнинг програм.

И. Бурић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести