Уручена Михизова награда Димитрију Коканову 

НОВИ САД: Потпредседеник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић уручио је вечерас у Српској читаоници у Иригу Димитрију Коканову овогодишњу Награду за драмско стваралаштво "Борислав Михајловић Михиз".
mihiz2.JPG (
Фото: vojvodina.gov.rs

Уручујући награду овогодишњем лауреату, Милићевић је нагласио да је веома важно да се награда додељује баш у иришкој Српској читаоници, која је основана 1842. године и која је једна од најзначајнијих тачака наше културне мапе у целини, наводи се у саопштењу владе АП Војводине.

Михиз никада није заборавио свој завичај, и завичај није заборавио Михиза, а део тог заслуженог незаборава јесте обнова Михизове родне куће Иригу, коју помаже Покрајинска влада, рекао је Милићевић.

mihiz.JPG
mihiz1.JPG
mihiz2.JPG
mihiz3.JPG
mihiz4.JPG

Примајући награду, Димитрије Коканов истакао је да ићи Михизовим стопама значи бавити се позориштем у свим његовим сегментима, а пре свега речима и делима, додаје се у саопштењу.

Иако припадник млађе генерације савремених српских драматичара, Коканов иза себе има већ утемељен драмски опус, како је образложио жири, у чијем саставу су били редитељка Ксенија Крнајски, позоришна критичарка Даринка Николић и театролог и председник жирија Светислав Јованов.

Фонд "Борислав Михајловић Михиз" основан је у Српској читаоници у Иригу 2005. године, са циљем да се установи годишња Награда за драмаско стваралаштво, која носи име нашег великог драмског писца, драматурга и књижевног критичара, а из владе АП Војводине наводе и да се Михизова награда додељује ове године по тринаести пут, под покровитељством Покрајинске владе и Министарства културе, те да су међу њеним лауреатима најзначајнија имена српске драматургије.

М.С.

Фото: војводина.гов.рс

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести