Уручене награде "Доситејево перо"

БЕОГРАД: Најбоље књиге по оцени великог дечјег жирија су "На крилима радости" и "О дугмету и срећи", а њиховим ауторима Симеону Маринковићу и Јасминки Петровић данас су у Библиотеци града Београда уручене награде "Доситејево перо".
1
Фото: Tanjug

Дечији жири састављен од 210 ђака из 14 београдских основних школа одлучивао је између 37 књига - 15 намењених основцима до 11 година и 22 оним до 15 година, издатих у претходној години.

Друга награда припала је књизи "Задња пошта Мадагаскар" коју је написао Јова Цулић, а трећа Божидару Пешеву за "Звездане птице".

У категорији књига за старији узраст, према оцени дечјег жирија, друга награда припала је Градимиру Стојковићу за књигу "Пета девојчица Марија", и Данијели Костић за књигу "О љубави и другим моронима".

Награду "Доситејево перо" покренули су 1997. године градски Секретаријат за културу, библиотека „Доситеј Обрадовиц" и „Пријатељи деце" општина Вождовац, Земун и Врачар према Конвенцији УН о правима детета да изразе мишљење о делима која су написана за њих, а на инцијативу књижевника Божидара Пешева чија је последња књига данас награђена.

За ове 22 године, осим књига Јасминке Петровић и Градимира Стојковића прве награде више пута су освојиле и оне које су написали Слободан Станишић, Урош Петровић, Силвија Оташевић и Весна Видојевић Гајовић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести