"Доситејево перо" за четири "Пчеличине" књиге

БЕОГРАД: Четири књиге издавачке куће "Пчелица" награђене су признањем "Доситејево перо", одлуком дечјег жирија.
dositejevo pero
Фото: Youtube Printscreen

Прва награда за млађи узраст додељена је књизи Слободана Станишића "Хајдук Вељко, јунак вредан целе војске", прва награда у категорији старијег узраста припала је књизи Силвије Оташевић "Олимпијски сан", а другу награду у категорији старијег узраста деле књиге "Лудвиг ван Моцарт" Весне Алексић и "Овчарско-кабларска бајка" Раше Попова.

Већином гласова деце, која су учествовала у жирирању, "Пчеличини" наслови су се истакли као најбољи у укупној прошлогодишњој продукцији књижевности за децу на српском језику.

Сваке године у оквиру Дечје недеље додељује се награда "Доситејево перо", а жири ове награде познат је као најзахтевнији и најискренији.

Жири је састављен од ученика београдских школа који имају задатак да прочитају и оцене номиноване књиге објављене у претходној години.

Због неподмитљивостиви и искрене оцене ова награда има посебан статус, који сведочи о реалној слици продукције и најбољих дела по мишљењу читалаца којима су књиге намењене, истичу из издавачке куће "Пчелица".

У оквиру две категорије, за млађе и старије основце, додељују се по три награде.

Награда "Доситејево перо", која стиже у финишу припрема за предстојећи Сајам књига у Београду, долази као лепа завршница успешне издавачке сезоне за "Пчелицу".

"Пчелица" је између два Сајма књига добила награду "Свети Трифун" на Салону књиге и графике у Пироту, награду "Душан Радовић" и награду "Захарије Орфелин" на Салону књиге у Новом Саду, затим Сребрно Гашино перо, награду "Невен" и за неговање српске традиције и православне духовности награду "Ступље" на Међународном сајму књига у Бањалуци.

Свечано уручење награде "Доситејево перо" обавиће се 7. октобра у Библиотеци града Београда.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести