Уручене награде "Печат вароши сремскокарловачке"

У Сремским Карловцима, у башти Музеја и Бранковог кола, са виновом лозом и свежим црним и белим стражиловским гроздовима, данас су на Свечаном затварању 49. Бранковог кола уручене престижне награде "Печат вароши сремскокарловачке" песницима Недељку Бабићу, Данилу Јокановићу, Милошу Јанковићу и Радмилу В. Радовановићу.
1
Фото: Бранково коло

Награде је уручио Ненад Грујичић, председник Бранковог кола, нагласивши значај континуитета и јединствене, катарзичне лепоте програма Бранковог кола у време пандемије која је из лежишта померила културу као најзначајнији траг људске цивилизације.

У име награђених захвалио је Милош Јанковић истичући бесмртни песнички значај Сремских Карловаца,  Бранка Радичевића, Стражилова и Бранковог кола. Нови лауреати су казали по једну своју песму".

"Печат вароши сремскокарловачке" је једна од најстаријих песничких награда у Србији и региону, траје педесет три године.

На самом старту, далеке 1967. године уручено је шест награда. Међу досадашњим добитницима су Миодраг Павловић, Матија Бећковић, Рајко Петров Ного, Дара Секулић, Драган Колунџија, Раша Попов, Новица Тадић, Милан Ненадић, Даринка Јеврић, Војислав Деспотов, Стеван Тонтић, Ђорђо Сладоје и други.

На Свечаном затварању казивана је и певана чувена, и у народу увелико укорењена, песма "Укор", у интерпретацији Данице Петровић и Катарине Поповић, а чула се и песма сличне славе, "Девојка на студенцу". Наступили су и даровити млади песници, ђаци најстарије, чувене "Карловачке гимназије".

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести