Велика изложба о Урошу Предићу у Зрењанину

Поводом 160 година рођења Уроша Предића (1857 - 1953), једног од највећих сликара реализма, вечерас у 19 часова у салону Народног музеја у Зрењанину биће отворена изложба из фонда овог музеја који је имао привилегију да добије на чување сликарев легат.
1
Фото: Dnevnik.rs

Поставку под називом “Дакле, Ви сте тај Урош Предић?” чине 32 Предићева рада (слике, цртежи, студије), као и вајарски и цртачки радови других аутора који су представљали овог уметника. Уз то, биће изложени и лични предмети, намештај, фотографије, посетнице, разгледнице, писма, ордење, дневник, сликарски реквизити и материјал, каталози, књиге, часописи из уметниковог легата. Ауторка изложбе је историчарка уметности Оливера Скоко, виши кустос.

Изложба ће тематски представити Предићев живот и  уметничко стваралаштво од његовог школовања у родном Орловату, преко Панчева, Беча, путовања по Италији, те повратка у завичај и коначног пресељења у Београд где је и умро 1953. Посебно ће бити истакнут Предићев рад као иконописца и портретисте, његов однос са члановима фамилије, али и посебно са сликарима Пајом Јовановићем и Стеваном Алексићем, те научником Михајлом Пупином. Сачувана коресподенција омогућава истраживачима да сагледају и контакте које је имао са савременицима, истакнутим појединцима из политичког, културног, привредног и верског живота.

На изложби ће бити представљени и дечји цртежи Уроша Предића које је радио када је имао између 10 и 12 година, као и недовршена слика „Каменовање Св. Стефана“ која се сматра његовим последњим делом у дугом и богатом сликарском веку Први пут биће приказани цртежи по којима је радио иконе за Његошеву капелу на Ловћену која је срушена. Једна од најпознатијих Предићевих слика „Визија у облацима“ заузеће посебно место уз детаљну интерпретацију слике са уписаним објашњењима. На изложби ће бити представљен и гимназијски цртеж који је урадио Михајло Пупин, Урошев пријатељ још од раних школских дана. Посебан сегмент је посвећен односу Предића и Зрењанина, од првих долазака у тај град још у детињству, преко великог узора кога је имао у бечкеречком сликару Константину Данилу, те контактима са овдашњим пријатељима и рођацима, до одлуке града да једну улицу именује по њему.

Изложба ће имати и богат пратећи програм: радионице, предавања, промоције, концерти, а током њеног трајања до краја фебруара, 11. фебруара ће бити обележено и 65 година од смрти Уроша Предића.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести