Витешки крст за заслуге нашој примадони

Наша оперска уметница Вера Ковач Виткаи добитница је Мађарског витешког крста ордена за заслуге, који јој је уручен протеклог викенда у Будимпешти. Овим орденом председник Републике

Мађарске Јанош Адер, на предлог председника владе Виктора Орбана, одликовао је 38 угледних интелектуалаца, ректора универзитета, чланове академија наука и уметности, истраживача и научника светског гласа. Из саме Мађарске одликовано је њих 31, а седморо је из Словеније, Украјине, Румуније (Ердеља) и Србије (Војводине).

У присуству добитника и других угледних званица, на свечаности у Будиму, у обновљеном објекту Варкерт базара, Вери Ковач Виткаи је награду уручио први министар Мађарске Јанош Лазар.

- Веома сам се изненадила, нисам веровала да ћу добити ово признање, за које ме је најпре предложио председник Скупштине АП Војводине и Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор - каже Вера Ковач Виткаи за наш лист. - Много сам срећна што сам се нашла међу одликованима који су заиста признати у Мађарској и иностранству. Чини ми се да је ово заиста круна мог рада. На сваки позив да наступам сам одговарала, ишла свуда где год су ме позвали, и увек давала све од себе. Ваљда је ово и признање за то што сам увек све од срца чинила, и нисам се штедела.       Вера Ковач Виткаи је током изузетно богате уметничке каријере одржала преко 835 концерата. Отпевала је 932 оперске представе, од којих скоро половину на гостовањима у земљи и иностранству. Примадона Опере Српског народног позоришта певала је у представама, на фестивалима и на многим концертима, у свим оперским кућама бивше Југославије и у иностранству.

Запажене успехе Вера Ковач Виткаи је постигла на гостовањима у Мађарској, Италији, Русији, Украјини, Јерменији, Румунији, Бугарској, Грчкој, Египту, Ираку. Вердијеве и Пучинијеве улоге у њеном тумачењу по многима су врхунац њене каријере, током које је добијала похвале да је један од њихових најбољих тумача. Била је вокални солиста РТВ Нови Сад и редовни професор соло певања на Академији уметности у Новом Саду.

Ове јесени је у Новом Саду одржано прво међународно такмичење соло певача „Вера Ковач Виткаи“, које је понело њено име.

Н. Пејчић

 

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести