Вукосављивић о популаризацији словенских култура у свету

САНТПЕТЕРБУРГ: Делегација Министарства културе и информисања предвођена министром Владаном Вукосављевићем учествује на Међународном културном форуму у Санкт Петербургу у оквиру кога се одржава Форум словенских култура.
Vukosavljevic Forum Slovenskih kultura (1)
Фото: kultura.gov.rs

На маргинама Међународног културног форума који окупља 100 земаља и око 35.000 учесника министар Вукосављевић је разговарао са својим руским колегом Владимиром Мединским о могућностима за унапређење већ богате сарадње двеју замаља, а такође се сусрео са директором Бољшој театра Владимиром Урином, в.д. губернатора Санкт Петербурга Александром Бегловим и другим представницима града.

Вукосављевић се као председник Управног одбора Форума словенских култура обратио на почетку Друге међународне конференције "Културне руте словенског света на мапи Европе" и поручио да верује да ће се заједнички координисаним активностима у вези са сертификацијом културних рута код Савета Европе, допринети ревитализацији и популаризацији словенских култура у међународним оквирима, али и бољем међусобном упознавању словенских земаља.

Он је напоменуо да је ово изузетно значајан облик развијања партнерског односа са сродним међународним организацијама, иницијативама или заинтересованим привредним друштвима. 

"Сасвим сигурно, на овај начин, спајањем културних и туристичких капацитета наших земаља, обједињено и тематски организовано промовисање словенског културног наслеђа биће и видљивије и утицајније. А ваља се надати и од помоћи нашим националним економијама", истакао је министар Вукосављевић.

Вукосављевић је подсетио да се о новим, атрактивним модалитетима представљања словенског културног наслеђа у европским и светским оквирима, разговарало на претходној редовној седници Управе Форума у Београду и дадао да сматра да је данашња конференција управо корак унапред у том смислу.

"Током састанка у Београду сложили смо се да је потребно интензивирати контакте са европским институцијама задуженим за образовање и културу, али и са Унеском како бисмо били у прилици да кандидујемо што више словенског културног наслеђа за Унескову листу", казао је Вукосављевић.

Министар је указао да од 1092 уписане јединице на Унесковој листи њих 514 (или 47%) потиче из Европе и Северне Америке, док се из словенских земаља на листи налази 109 јединица, од којих 24 припадају природним споменицима, а свега 82 култури.

"Дакле, евидентно је да су све наше земље и појединачно и збирно, још иза земаља Западне Европе, тако да је промена таквога стања велики изазов за све нас", подвукао је министар.

Вукосављевић је оценио да је важан рад на пројекту "Словенске престонице културе" који би требало да допринесе како култури и културном туризму наших градова, тако и развоју њихове културне инфраструктуре искористио прилику да позове све да се активно укључе у овај пројекат.

"Најзад, пред нама је и обележавања 15 година рада Форума, тако да ће управо то бити леп повод да се средином 2019. године срећемо и утврдимо шта смо урадили на остваривању пројеката о којима смо говорили, као и осталих активности Форума као што су то едиција ''100 словенских романа'' или жирирање за награду ''Живаљ за најбољи словенски музеј'', или рад центра за истраживање културног наслеђа у Пирану, закључио је Вукосављевић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести