Зрењанин - српска престоница културе 2025!

Радна група за припрему и спровођење програма „Престоница културе Србије“ предложила је да Зрењанин буде Национална престоница културе 2025. године.
zrenjanin centar
Фото: Dnevnik.rs

Радна група је оценила да је пријава Града Зрењанина добро осмишљена и да показује кохерентност уметничке и дизајнерске визије пројекта утемељеног на локалној специфичности. У образложењу се наводи да Зрењанин својом кандидатуром представљеном под уметничким концептом „Меандри града – токови културе“ са идејом прожимања града, стваралаца и публике има и детаљно објашњене стратегије, програме и капацитете града.

Оцењено је такође и да програм, који је планиран да се реализује у оквиру четири целине:  „Банатско изобиље“ – посвећено мултикултуралности и традицији овог краја, „Архиотипија“ – посвећена архитектонском наслеђу града укључујући и Драгишу Брашована, „Амбасада културе“ посвећена међународној сарадњи и едукацији и ЛОКУС – посвећен урбаној култури -  нуди више од 50 нових уметничких пројеката.

Истовремено, Зрењанин је кандидовао укупно 10 инфраструктурних пројеката у култури, од којих се издвајају пренамена српске задружне банке у Кућу стваралаштва са галеријом за савремену уметност, обнова Народног позоришта и амфитеатра на отвореном, затим отварање студија за креативне индустрије Локус, обнова Трга, мање интервенције у јавном простору, те уређење куће Славка Жупанског, као уређење кутка за децу и младе у Народном музеју.

Почетак реализације пројекта Зрењанин - Национална престоница културе Србије, планиран је за 21. март 2025. године.

М. С.

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести