Давос: Награде Кејт Бланчет, Елтону Џону и Шаху Руку Кану

ДАВОС:  Уочи сутрашњег званичног почетка Светског економског форума у Давосу, вечерас су у швајцарском зимском центру додељене награде Кејт Бланчет, Елтону Џону и боливудској звезди Шаху Руку Кану, за рад на подизању свести о питањима људских права.
Kejt Blanšet prima nagradu u Davosu foto: Facebook / World Economic Forum
Фото: Facebook / World Economic Forum

Аустралијској глумици Кејт Бланчет, Кристалну награду на овом годишњем скупу донео је рад са људима који су морали да напусте своја огњишта, док је британски певач, композитор и текстописац Елтон Џон проглашен лауреатом захваљујућу добротворном раду у оквиру своје фондације за борбу против сиде, преноси Ројтерс.

Награда у Давосу додељена је и боливудском глумцу Шаху Руку Кану као признање за његово залагање за права деце и жена у Индији.

Бланчет, која је освојила два Оскара, именована је за амбасадора добре воље УНХЦР-а у мају 2016, а у тој улози је путовала у Либан и Јордан, где се састала са избеглицама расељеним због сиријског сукоба, подсећа британска агенција.Аустралијска глумица је вечерас упозорила на последице ако се не учини више како би се помогло људима примораним да напусте свој дом.

"Изгубљене генерације необразоване, обесправљене и расељене деце не само што представљају огроман губитак потенцијала, већ и претњу по будућу глобалну безбедност и просперитет", истакла је Бланчет.На Светском економском форуму се Кристална награда додељује уметницима заслужним за позитивне промене у друштву.

Награде су вечерас уручене на свечаности у Давосу, где су неки од главних светских креатора политике и директора највећих светских компанија почели да се окупљају ради годишњег састанка, који ће трајати до 26. јануара.

EUR/RSD 117.2728
Најновије вести