АКО ЖЕЛИТЕ ДА ДОЖИВИТЕ СТОТУ ОВО МОРАТЕ ЈЕСТИ ЗА ДОРУЧАК Очистиће вам организам као метлом

​​​​​​​Сваког јутра, група мештана буди се веома рано како би припремила специјални доручак који је постао предмет интересовања бројних истраживача.
с
Фото: Ilustracija/pixabay.com

Дан Бутнер, истраживач посвећен проучавању навика стогодишњака, провео је последњих 20 година истражујући њихов начин исхране.

У забаченом делу Костарике, у месту Никоја,открио је најздравији доручак на свету. 

Сваког јутра, група мештана буди се веома рано како би припремила специјални доручак који је постао предмет интересовања бројних истраживача.

Под крововима од црвених црепова, мештани Никоје започињу свој дан паљењем ватре у глиненим пећима, припремом зачињеног пасуља и мешањем теста од кукурузног брашна. Посебно је занимљив поступак обликовања кукурузних тортиља, које се праве ручно и пеку на врелом глиненом тањиру.

- Жена одвоји комад теста величине лоптице за голф, стави га на папир за печење и формира савршено округлу пљескавицу. Ставља је на врели глинени тањир, где се тестоnaduva, а затим га савија у савршену тортиљу - испричао је он.

- На другом крају шпорета њих тројица помешају пасуљ са луком, црвеном паприком и локалним зачинским биљем. Пасуљ се полако кува око сат времена, а затим помеша са пиринчем - додао је Битнер.

Бутнер истиче да је кључ здравствених предности овог оброка у састојцима које користе. Кукурузне тортиље су богате сложеним угљеним хидратима, а посебно је значајно то што пепео разбија целичне зидове кукуруза, ослобађајући аминокиселине и чинећи ниацин доступним телу.

Такође,црни пасуљ који се користи у овом јелу садржи сличне састојке као боровнице, те има позитиван утицај на варење, крвни притисак и ниво инсулина у крви. Комбинација пасуља и пиринча ствара комплетан протеин, што доприноси здравом и дугом животу.  Интересантно је да је укупна цена овог доручка само око четири евра, а може се припремити за целу недељу, што га чини не само здравим, већ и економичним избором.

(Еспресо)

EUR/RSD 117.1309
Најновије вести