Ауторка канала „АУРОРА РЕЦЕПТИ” Сања Радосављевић открива како да направите ЦАРСКИ СЛАНИ РОЛАТ

Како наши традиционални рецепти полако одлазе у заборав, дошла сам на идеју да их пренесем у видео-запис. У данашњем добу, када сви некуда журе и немају времена, ово ми је био начин да их бар мало приближим младима и заинтригирам их, прича за „Дневников" Недељни ручак Сања Радосављевић, ауторка популарног Јутјуб канала „Аурора рецепти” на којем презентује најукуснија јела.
1
Фото: Privatna arhiva

Идеја јој је била да остави траг будућим генерацијама.

– Тешко је рећи какви рецепти најбоље пролазе на друштвеним мрежама. Многи су заинтересовани за све врсте домаћег теста, било да су слатка или слана, а поготово за старинске рецепте погача, пецива и колача. Желе да пробају да их направе као што су то радиле наше баке – наглашава Сања Радосављевић.

Фото: Приватна архива

Самим приступом и једноставном припремом покушавам да иоле оставим утисак младима и отргнем од заборава традиционалне рецепте, како се некада јело припремало

– Својој породици за доручак најчешће припремам домаћу проју и кајмак уз додатак парадајза из баште, а за ручак спремам сарму, пасуљ и све остало што смо јели као мали на селу. Трудим се да што више одржим традиционалну храну у свом дому – објашњава наша саговорница. 

Сазнајемо да јој то не полази увек лако за руком, будући да Сања са породицом живи у Канади. Због недостатка наших производа, принуђена је некада у куњихи и да импровизује не би ли дошла до коначног производа. Ипак, каже да у Канади може да пронађе 30-40 одсто наших производа који су јој потребни у кухињи.

– Постоји у Канади наша балканска радња, тако де се бар мало осетимо као код куће – закључује ауторка Јутјуб канала „Аурора рецепти”, која је за читаоце нашег листа припремила царски слани ролат, који је веома популаран на њеним профилима.

В. Б.

 

Царски слани ролат

3 јајета

100 мл уља

100 мл јогурта

200 г сира

100 г ситно исецканог спанаћа

мало соли

7 листова готових кора

за фил: 

3 кашике крем сира

150-200 г павлаке

200 г шунке

Јаја умутити пенасто и додати све састојке, промешати, затим ређати коре па премазати. Поступак поновити са свих седам кора. Покрити мокром крпом да коре омекшају, како би се лакше ролат умотао. Ставити га у рерну да се пече на 200 степени 15 минута. Затим, за фил помешати крем сир и павлаку. Печени ролат премазати филом па поређати листове шунке. Оставити у фрижидеру да се охлади па сервирати.

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести