Берба шампањског грожђа биће срезана 20 одсто

ПАРИЗ: Француски произвођачи шампањца постигли су данас “у минут до 12” споразум да плански смање бербу грожђа ове године за више од једне петине, у настојању да се изборе с падом продаје до којег је довела криза корона криза.
sampanjac bogatstvo
Фото: pixabay.com

Удружење француске индустрије шампањца ЦИВЦ је саопштило да је постигнут договор да се берба грожђа смањи на 8.000 кг по хектару, за скоро за 22 посто у односу на 10.200 кг по хектару 2019. године, извештава Ројтерс.

Водеће француске шампањске куће залагале су се за још веће смањење бербе како би подупрле цене, док су неки узгајивачи грожђа били за мање редуковање како би искористили обећавајући род 2020. године.

Имајући у виду да се свет и даље суочава са пандемијом Ковид-19 уочи главног продајног шпица за шампањац крајем године, ова индустрија је предузела корак без преседна и договорила се један део овогодишњег рода не буде искоришћен, саопштено је из ЦИВЦ-а.

"То је био болан компромис. Али за нас је то била најбоља одлука како бисмо помогли ликвидност у виноградарству и заштитили шампањац као бренд на међународном нивоу", рекао је у телефонској изјави Жан-Мари Баријер, копредседник ЦИВЦ-а и шеф удружења великих шампањских кућа УМЦ.

Индустрија шампањца се нашла под притиском ове године због ванредних мера с циљем сузбијања пандемије, при чему је пресушила продаја хотелима, ресторанима и баровима који су били затворени.

ЦИВЦ је проценио да ће ове године остати непродато чак 100 милиона боца, и да ће промет бити мањи за више од 1,7 милијарди евра. Према њиховим подацима, у подрумима се на залихама нагомилало више од милијарду боца, што је количина која покрива неколико година продаје.

Берба шампањског грожђа у Француској је званично почела јуче, након неколико прекида током прошле недеље, што је најранији почетак икад забележен, саопштио је ЦИВЦ.

EUR/RSD 117.5803
Најновије вести