clear sky
22°C
02.08.2025.
Нови Сад
eur
117.1721
usd
102.5846
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДВА ИДЕАЛНА ПРЕДЛОГА ЗА ВИКЕНД РУЧАК! Лако, брзо и без великих трошкова

01.08.2025. 21:33 21:46
Пише:
Извор:
stil.kurir.rs
da
Фото: freepik, Pixabay, ilustracija

Недеља је дан за мир, породицу и једно право, топло, мирисно кулинарско задовољство које спаја све укусе детињства и домаће чаролије.

Доносимо вам 2 предлога за викенд ручак који се спрема очас посла.

Лагана повртна чорба

Састојци:

           2 шаргарепе

           1 мањи кромпир

           1 тиквица

           1 мањи црни лук

           1 чен белог лука

           1 литар воде или повртног бујона

           Со, бибер, першун

           Мало уља

Припрема:

да
Фото: Pixabay.com/ ilustracija

Исецкај лук и бели лук, па пропржи кратко на мало уља. Додај на коцкице исецкано поврће (шаргарепу, кромпир, тиквицу). Налиј воду или бујон и остави да кува око 20 минута, док поврће не омекша. Зачини сољу, бибером и додај сецкани першун. По жељи можеш измиксати чорбу да буде кремаста или оставити да буде бистрија.

Класична мусака са кромпиром и месом

Састојци:

           500 г млевеног меса (свињетина или мешано)

           1 кг кромпира

           1 велики црни лук

           2 чена белог лука

           200 мл павлаке за кување или млека

           2 јаја

           Со, бибер, алева паприка

           Мало уља или маслаца за пржење и подмазивање

           Першун по жељи

da
Фото: Pixabay.com

Припрема:

Ољушти кромпир и исеци на танке колутове. Благо га обари у сланој води 5-7 минута, па оцеди. На уљу пропржи ситно исецкан лук и бели лук, додај млевено месо и пржи док не порумени. Зачини сољу, бибером и алевом паприком. У посебној посуди умутити јаја и павлаку (или млеко). У подмазан плех ређај ред кромпира, па месо, па опет кромпир, и тако док не потрошиш све. Прелиј све умућеним јајима и павлаком. Пећи у претходно загрејаној рерни на 200°Ц око 40 минута, док горњи слој не порумени. Посути першуном и служити топло.

Предлог 2: Супа од печурака + Пуњене тиквице

Супа од печурака

Састојци:

           300 г шампињона или мешавине печурака

           1 црни лук

           2 чена белог лука

           1 шаргарепа

           1 кромпир

           1 литар воде или повртног бујона

           200 мл павлаке за кување

           Со, бибер, суви биљни зачин (тимијан или мајчина душица)

           Мало уља

da
Фото: freepik, ilustracija

Припрема:

Исецкај лук и бели лук и пропржи их на мало уља док не омекшају. Додај исецкане печурке и пржи док не пусте воду и лагано порумене. Додај на коцкице исецкану шаргарепу и кромпир, налиј воду или бујон. Кувај око 20 минута док поврће не омекша. Додај павлаку, зачини по укусу и кратко прокувај још 5 минута. По жељи можеш благо измиксати да добијеш кремасту структуру.

Пуњене тиквице са месом и пиринчем

Састојци:

           4 тиквице средње величине

           300 г млевеног меса

           1 црни лук

           2 чена белог лука

           100 г пиринча

           1 парадајз (или 2 кашике парадајз соса)

           Со, бибер, алева паприка

           Мало уља

           Першун или мирођија

Припрема:

Тиквице преполови по дужини и издуби средину кашиком, пазећи да не пробушиш кору. Пиринач скувај до пола (око 8-10 минута). На уљу пропржи ситно исецкан лук и бели лук, па додај млевено месо и пржи док не порумени. Додај исецкану средину тиквица, зачине, и пола скуваног пиринча. Добро промешај. Пуњене тиквице посложи у плех, у сваку стави фил, одозго поспи остатак пиринча. Прелиј парадајз сосом (или исецканим парадајзом) и мало воде да остане сочно. Пеци у рерни на 200°Ц око 40 минута док тиквице не омекшају.

Стил.Курир

Извор:
stil.kurir.rs
Пише:
Пошаљите коментар