ДВА ИДЕАЛНА ПРЕДЛОГА ЗА ВИКЕНД РУЧАК! Лако, брзо и без великих трошкова
Недеља је дан за мир, породицу и једно право, топло, мирисно кулинарско задовољство које спаја све укусе детињства и домаће чаролије.
Доносимо вам 2 предлога за викенд ручак који се спрема очас посла.
Лагана повртна чорба
Састојци:
• 2 шаргарепе
• 1 мањи кромпир
• 1 тиквица
• 1 мањи црни лук
• 1 чен белог лука
• 1 литар воде или повртног бујона
• Со, бибер, першун
• Мало уља
Припрема:
Исецкај лук и бели лук, па пропржи кратко на мало уља. Додај на коцкице исецкано поврће (шаргарепу, кромпир, тиквицу). Налиј воду или бујон и остави да кува око 20 минута, док поврће не омекша. Зачини сољу, бибером и додај сецкани першун. По жељи можеш измиксати чорбу да буде кремаста или оставити да буде бистрија.
Класична мусака са кромпиром и месом
Састојци:
• 500 г млевеног меса (свињетина или мешано)
• 1 кг кромпира
• 1 велики црни лук
• 2 чена белог лука
• 200 мл павлаке за кување или млека
• 2 јаја
• Со, бибер, алева паприка
• Мало уља или маслаца за пржење и подмазивање
• Першун по жељи
Припрема:
Ољушти кромпир и исеци на танке колутове. Благо га обари у сланој води 5-7 минута, па оцеди. На уљу пропржи ситно исецкан лук и бели лук, додај млевено месо и пржи док не порумени. Зачини сољу, бибером и алевом паприком. У посебној посуди умутити јаја и павлаку (или млеко). У подмазан плех ређај ред кромпира, па месо, па опет кромпир, и тако док не потрошиш све. Прелиј све умућеним јајима и павлаком. Пећи у претходно загрејаној рерни на 200°Ц око 40 минута, док горњи слој не порумени. Посути першуном и служити топло.
Предлог 2: Супа од печурака + Пуњене тиквице
Супа од печурака
Састојци:
• 300 г шампињона или мешавине печурака
• 1 црни лук
• 2 чена белог лука
• 1 шаргарепа
• 1 кромпир
• 1 литар воде или повртног бујона
• 200 мл павлаке за кување
• Со, бибер, суви биљни зачин (тимијан или мајчина душица)
• Мало уља
Припрема:
Исецкај лук и бели лук и пропржи их на мало уља док не омекшају. Додај исецкане печурке и пржи док не пусте воду и лагано порумене. Додај на коцкице исецкану шаргарепу и кромпир, налиј воду или бујон. Кувај око 20 минута док поврће не омекша. Додај павлаку, зачини по укусу и кратко прокувај још 5 минута. По жељи можеш благо измиксати да добијеш кремасту структуру.
Пуњене тиквице са месом и пиринчем
Састојци:
• 4 тиквице средње величине
• 300 г млевеног меса
• 1 црни лук
• 2 чена белог лука
• 100 г пиринча
• 1 парадајз (или 2 кашике парадајз соса)
• Со, бибер, алева паприка
• Мало уља
• Першун или мирођија
Припрема:
Тиквице преполови по дужини и издуби средину кашиком, пазећи да не пробушиш кору. Пиринач скувај до пола (око 8-10 минута). На уљу пропржи ситно исецкан лук и бели лук, па додај млевено месо и пржи док не порумени. Додај исецкану средину тиквица, зачине, и пола скуваног пиринча. Добро промешај. Пуњене тиквице посложи у плех, у сваку стави фил, одозго поспи остатак пиринча. Прелиј парадајз сосом (или исецканим парадајзом) и мало воде да остане сочно. Пеци у рерни на 200°Ц око 40 минута док тиквице не омекшају.
Стил.Курир