ХРАНИТЕ ДУШУ ОНИМ ШТО ЈЕ ВЕСЕЛИ! Ивана Миленковић Костић открива савршени рецепт за СЛАСНИ ВЕГАНСКИ КОЛАЧ СА КИКИРИКИЈЕМ

Добре навике не мењајте, не заборавите да уживате у малим стварима, делите љубав и лепе речи. Храните душу оним што је весели, тврди Ивана Миленковић Костић, ауторка фуд-блога „Добре навике”, која на својим друштвеним мрежама припрема разне ђаконије за све оне који, како каже, желе да направе нешто укусно и здраво.
Ivana
Фото: Privatna arhiva

Како нам открива, на њеном блогу о храни највећу пажњу привлаче рецепти који подразумевају брз и једноставан начин припреме јела са намирницама које сви имамо у кухињи.

– Добре навике су настале када сам променила начин исхране, почела да експериментишем намирницама и престала да користим бело брашно, шећер и сунцокретово уље. Од тог момента моја кухиња је добила други смисао. Храна је љубав и ја сам то желела да поделим, првенствено да покажем да не морамо сате проводити у кухињи за здрав и укусан оброк – каже за „Дневников” Недељни ручак Ивана Миленковић Костић.

Фото: Privatna arhiva

Добра огранизација је кључ успеха, а здравији начин исхране не значи да ћете мање уживати

Код куће припрема традиционална јела на свој начин, увек обогаћена омиљеним зачинима, без запршке.

– Волим експериментисање са егзотичним кухињама, а највише волим рибу са грилованим поврћем и салатом, уз чашу доброг вина – истиче Ивана, која, иначе, тежи, како и пропагира на интернету, томе да 80 одсто исхране буде базирано на добрим навикама, а преосталих 20 одсто на ономе што повремено пожели и чега не жели да се одрекне. – Тај принцип 80:20 није дијета, већ праћење здравог и уравнотеженог начина живота. Осамдесет одсто времена је фокус на здравој исхрани, а двадесет одсто на уживању у посластицама и храни по жељи. Планирање оброка на дневном и недељном нивоу може пуно помоћи да не посегнете за искушењем јер имате увек припремљен здрав оброк, ужину или посластицу.

За читаоце „Дневниковог” Недељног ручка припремила је брзинску и здраву посластицу - вегански колач са кикирикијем.

В. Б.

 

Вегански колач са кикирикијем

50 г кокосовог уља

2 кашике путера од кикирикија

3 кашике сирупа агаве

180 г црне чоколаде

80 г кокосовог брашна

160 г овсених пахуљица

60 г печеног кикирикија

 

карамела:

1/2 шоље сирупа агаве

1/2 шоље кикирики путера

2 кашике кокосовог уља

2 кашике ваниле

прстохват соли

 

У посуду сипати кокосово уље, путер од кикирикија, сируп агаве и промешати. Црну чоколаду отопити на тихој ватри. Склонити са рингле па је сипати у смесу од уља, путера и сирупа. Затим додати кокосово брашно, овсене пахуљице и печени кикирики. Све састојке добро промешати и разлити у мањи четвртасти плех. Прелити карамелом која се припрема од сирупа агаве, кикирики путера, кокосовог уља, ваниле и прстохвата соли. Замена за агаву може бити јаворов сируп или мед, ако нисте веган. Пре служења оставити колач у замрзивачу 20 минута, да се стегне.

 

EUR/RSD 117.0672
Најновије вести