clear sky
28°C
31.07.2025.
Нови Сад
eur
117.1862
usd
101.4423
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КАКО ДА КУКУРУЗ БУДЕ СОЧАН И СЛАДАК Већина људи греши у припреми, ево како се експресно кува

30.07.2025. 18:25 18:35
Пише:
Извор:
Крстарица
кукуруз
Фото: youtube prinstcrin/ Televizija Vrnjačka Banja

Треба пазити да се кува тачно препоручено време, а једна комбинација чини савршену летњу грицкалицу

Мирис куваног кукуруза је прави симбол лета, али већина људи греши у припреми – и то баш у трајању кувања. Уместо да буде сочан и сладак, кукуруз често постане тврд и гуменаст. Ево како да га скувате савршено!

Идеално време кувања – краће него што мислите

Заборавите на „барем пола сата“ – данашњи кукуруз шећерац је нежнији и брже се кува. Ако је свеж и млад, довољно је 10 минута у кипућој води. Прекуван кукуруз губи сочност и постаје гњецав, па треба пазити да се кува тачно препоручено време.

Поступак кувања – једноставније не може

У велику шерпу сипајте обилно воде, додајте очишћене клипове и поклопите. Оставите да вода прокључа, а онда кувајте још тачно десет минута. Кукуруз затим исперите под млазом хладне воде, вратите у шерпу, поклопите и оставите да се охлади. На тај начин ћете добити најукуснији кувани кукуруз.

Со? Никако! Додајте шећер, млеко и путер

У воду за кување не додајте со, јер може учинити зрна тврђима. Уместо тога, додајте кашичицу шећера – посебно ако кукуруз није ултра свеж. За додатну слаткоћу и кремаст укус, можете додати мало млека и путера у воду.

Роштиљ као бонус опција

Ако волите димљени укус, кукуруз можете прво кратко прокувати (3–4 минута), па запећи на роштиљу док не добије златно-смеђе трагове. Комбинација слаткоће и дима је савршена летња грицкалица.

Крстарица

Извор:
Крстарица
Пише:
Пошаљите коментар
ЛЕТО НЕ МОЖЕ ДА ПРОЂЕ БЕЗ КУВАНОГ КУКУРУЗА, АЛИ… Додајте овај један САСТОЈАК и сва зрна ће бити мекана као ПУТЕР!
da

ЛЕТО НЕ МОЖЕ ДА ПРОЂЕ БЕЗ КУВАНОГ КУКУРУЗА, АЛИ… Додајте овај један САСТОЈАК и сва зрна ће бити мекана као ПУТЕР!

10.07.2025. 16:24 16:30