КАКО ДА КУКУРУЗ БУДЕ СОЧАН И СЛАДАК Већина људи греши у припреми, ево како се експресно кува
Треба пазити да се кува тачно препоручено време, а једна комбинација чини савршену летњу грицкалицу
Мирис куваног кукуруза је прави симбол лета, али већина људи греши у припреми – и то баш у трајању кувања. Уместо да буде сочан и сладак, кукуруз често постане тврд и гуменаст. Ево како да га скувате савршено!
Идеално време кувања – краће него што мислите
Заборавите на „барем пола сата“ – данашњи кукуруз шећерац је нежнији и брже се кува. Ако је свеж и млад, довољно је 10 минута у кипућој води. Прекуван кукуруз губи сочност и постаје гњецав, па треба пазити да се кува тачно препоручено време.
Поступак кувања – једноставније не може
У велику шерпу сипајте обилно воде, додајте очишћене клипове и поклопите. Оставите да вода прокључа, а онда кувајте још тачно десет минута. Кукуруз затим исперите под млазом хладне воде, вратите у шерпу, поклопите и оставите да се охлади. На тај начин ћете добити најукуснији кувани кукуруз.
Со? Никако! Додајте шећер, млеко и путер
У воду за кување не додајте со, јер може учинити зрна тврђима. Уместо тога, додајте кашичицу шећера – посебно ако кукуруз није ултра свеж. За додатну слаткоћу и кремаст укус, можете додати мало млека и путера у воду.
Роштиљ као бонус опција
Ако волите димљени укус, кукуруз можете прво кратко прокувати (3–4 минута), па запећи на роштиљу док не добије златно-смеђе трагове. Комбинација слаткоће и дима је савршена летња грицкалица.
Крстарица