Гозлеме су специјалитет који се једе на улици!
КО ВОЛИ ТЕСТО, ОБОЖАВАЋЕ ОВО! Турци га праве као ми палачинке, али ПУЊЕЊЕ је већ права чаролија укуса (ФОТО)
Ако сте љубитељ теста и с времена на време пожелите нешто мало другачије – на правом сте месту.
Погачице који ће вас одушевити зову се гозлеме – традиционална турска погача од танког теста, пуњена надевима попут сира, спанаћа, меса, кромпира или печурака.
Гозлеме потиче из Анадолије, а име потиче од турске речи гоз, што значи око или мрља. То се односи на тамне мрље које се појављују на тесту током печења, што је оно што тесто чини карактеристичним. Некада је било традиционално јело турских сељака и номада јер се лако припремало од једноставних намирница доступних у домаћинству.
Тесто се прави од брашна, воде, соли и понекад мало уља или јогурта да би било еластичније. Након што се танко разваља, пуни се филом и савија као палачинка или пита. Пече се без уља или са врло мало путера, а готов гозлеме се често премазује растопљеним путером за додатну сочност.
Најчешћи надеви
Пеyнирли гöзлеме – са сиром (често фета или беyаз пеyнир) и зачинским биљем
Испанаклı гöзлеме – са спанаћем и сиром
Кıyмалı гöзлеме – с млевеним месом (јунетина или јагњетина)
Пататесли гöзлеме- с пире кромпиром и зачинима
Мантарлı гöзлеме – с печуркама и сиром
Данас је гöзлеме популаран у целој Турској и може га се пронаћи у пекарама, на пијацама и у ресторанима који нуде традиционална јела. Турци га припремају и код куће, поготово за доручак.
Неопходни састојци
за тесто:
• 380 г брашна
• 190 мл млаке воде
• 90 мл маслиновог уља
• со
За пуњење:
• 300 г спанаћа
• 300 г фета сир
• 2 јаја
• 2 чена белог лука
• со и бибер
Како се припремају:
Од свих састојака замесити глатко тесто и оставити да мало одстоји. Тесто поделити на четири лоптице и сваку разваљати у круг. Припремите спанаћ и направите фил и ставите на половину теста и преклопите и притисните ивице. Гозлеме пеците у великом тигању док не постане хрскаве, а можете их и пећи на роштиљу.