КУВАРИ СУ ПРЕСУДИЛИ Ово су најбољи облици тестенине - савршено упијају сосове и идеални су за припрему најукуснијих јела

Постоји више од 400 облика тестенине. Најпопуларнији су шпагети и пене, али сваки кувар има своје омиљене облике које воли да користи приликом припрема разних јела.
б
Фото: Pixabay.com

Магазин „Тајм Аут” је направио мало истраживање о томе који су најбољи облици тестенине по мишљењу професионалних кувара, а осим шпагета на листи су се нашле и велике шкољке, као и широки резанци.

Када бирате тестенину треба размишљати о сосу или намирници уз коју ћете је послужити.

Ако је тестенина глатка, сос треба да буде гладак. Пресавијени или рецкави облици идеални су за гушће сосове.

Шпагети, као и друга дугачка тестенина округлог облика прикладни су за већину сосова, али не и уз болоњез. Како бисте искористили чари тог соса, најбоље га је послужити уз таљателе (дугачки резанци, обично 5 мм ширине) јер њихов облик омогућава бољи укус.

Врло ситна и кратка тестенина, у облику звездица или кружића најбоља је у супама.

Ево који облици тестенине су најбољи, према мишљењу професионалних кувара.

Широки резанци

Шире од таљателе, уже од лазања, папарделе су идеалне за укусне и густе сосове који често садрже конкретне комаде меса, поврћа или печурака.

Осим због укуса и облика, шефови хвале широке резанце јер изгледају веома елегантно на тањиру.

Фото: Pixabay.com

Велике шкољке

Конкиљони, тестенина у облику великих шкољки, изгледа веома ефектно на тањиру.

Њихова је предност у томе што могу да покупе велику количину соса, али служе и за хладне салате. Често се праве са сосовима на бази меса и запеку у рерни, посуте сиром.

Шпагете

Најпопуларнија врста тестенине одлично се слаже уз кремасте сосове и рагуе, уз месо и поврће.

Шпагете се једу са малим ћуфтама од меса, али и са једноставним сосовима са белим луком и маслиновим уљем или парадајзом.

Орекијете

Тестенина која има облик малог уха има тање средиште и рапаве ивице направљене тако да са лакоћом покупе сос.

Орекијете долазе из Апулије са италијанског југа и традиционално се праве од танких кругова свежег теста који се лагано притисну палцем како би се добио препознатљив облик.

Фото: Pixabay.com

Лингвини

Пљоснатије од шпагета, лингвини имају већу површину за упијање богатих, али и лаганих сосова.

У Италији ову тестенину обожавају с вонголама и другим врстама шкољки или плодова мора.

Одлично се слаже с једноставним сосовима, као што је класична маринара, као и сосовима од црног бибера и сира и белог лука и маслиновог уља.

А посебно задовољство је намотавање лингвина на виљушку.

Информер.рс/ Дневник

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести