Нутриционисткиња Сара Бери каже да је 75 одсто грицкалица које конзумирамо превише обрађено, што није добро за здравље, пише "The Sun".
Слаткиши и слане грицкалице које радо конзумирамо, посебно у вечерњим сатима, пуне су шећера, засићених масти и рафинисаних угљених хидрата, а сиромашне влакнима и протеинима.
- Истраживање јасно показује да, када једете касно, односно после шест сати поподне или веома касно, односно после 21 сат, то има неповољан утицај на ваше здравље - децидна је др Бери.
Зашто већина људи има порив да једе увече?
Професор Тим Спектор доводи ноћно грицкање у везу са гледањем ТВ садржаја у ком се, такође, пропагира уживање у храни.
- Грицкање уз ТВ програм постала је нека врста традиције - каже професор Спектор.
Нездрава храна
Нутриционисткиња Бери наводи да уживање у ултраобрађеном оброку чини да једемо више, што доводи до метаболичког хаоса; тачније, шећер у крви расте, а онда нагло пада. Узрочно-последична веза је унос већег броја калорија током наредног оброка.
Др Бери упозорава да нису само слане грицкалице и колачи на тој листи, већ и оне које се рекламирају као здраве, а то заправо нису.
(Она.рс)