ОПРЕЗ С ИЗБОРОМ КРОМПИРА Одређене промене на плодовима указују на то да није безбедан за јело
У већим количинама, соланин може бити штетан за људе – изазвати мучнину, повраћање, главобоље, па чак и озбиљније здравствене проблеме
Стручњаци упозоравају да одређене промене на кромпиру могу указивати на присуство опасног токсина соланина, који може изазвати озбиљне тегобе
Кромпир је једна од најчешће коришћених и најприступачнијих намирница у многим домаћинствима. Људи га воле јер је свестран – може се кувати, пећи, пржити, пасирати – и дуго траје ако се правилно складишти. Ипак, понекад заборавимо на кромпир у остави или подруму, па он почне да клија или промени боју, нарочито позелени. У таквим случајевима многи се питају: да ли је такав кромпир и даље безбедан за јело?
Клице не морају бити опасне – али будите опрезни
Проклијали кромпир често изазива забринутост, али није увек опасан. Клијање је природан процес – кромпир покушава да развије нову биљку из себе. Ако су клице мале, могу се лако откинути или одсећи, а остатак кромпира се може искористити. Ипак, важно је проверити да је кромпир и даље чврст и да није почео да трули или да се смежура. Ако је омекшао, променио мирис или изглед – то је знак да пропада и да га не треба јести.
Шта је соланин и зашто је важан
Клице и зелени делови кромпира могу садржати супстанцу која се зове соланин – природни токсин који биљке из породице помоћница (у коју спада и кромпир) стварају као заштиту. У већим количинама, соланин може бити штетан за људе – изазвати мучнину, повраћање, главобоље, па чак и озбиљније здравствене проблеме. Зато је важно да се све клице потпуно уклоне пре конзумације, а ако их има превише – кромпир је боље бацити.
Зелена боја – знак за узбуну
Слично важи и за позеленели кромпир. Када је кромпир изложен светлу, у њему се ствара хлорофил, који му даје зелену боју. Хлорофил сам по себи није опасан, али његова присутност често значи да има и више соланина. Дакле, зеленило је упозорење. Ако је захваћен само мали део кромпира, може се одсећи и остатак искористити. Међутим, ако је већи део кромпира зелен, то је знак да га не треба јести.
Још три знака да кромпир није за употребу
Поред клијања и зелене боје, важно је обратити пажњу и на опште стање кромпира. Ако је кромпир мекан, смежуран, има непријатан мирис или делује труло, треба га одмах бацити. Такав кромпир, поред соланина, може садржати и плесни и бактерије које изазивају тегобе са варењем.
Кромпир који има мале клице или благо позеленели део може се спасити ако се проблематични делови пажљиво уклоне. Али ако је кромпир много клијао, знатно позеленио, омекшао или има чудан мирис – боље је не ризиковати и бацити га. Безбедност је увек најважнија – и у кухињи и при избору намирница, пише Klix.
АЛО/ Дом и савети