overcast clouds
14°C
14.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0333
usd
106.997
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Сам процес прављења захтева стрпљење и љубав

ОВО ЈЕ РЕЦЕПТ ЗА САВРШЕН АЈВАР Ево како га Македонци припремају на јединствен традиционалан начин и УВЕК испадне САВРШЕН

11.09.2024. 16:15 16:22
Пише:
ајвар
Фото: youtube prinstcrin/ Aurora Recepti

Ајвар је специјалитет који се прави широм Балкана у септембру. Многа домаћинства сама припремају ајвар по свом провереном породичном рецепту, али по многима најбољи ајвар је и даље у Северној Македонији.

 Зато ћемо вам представити како Македонци спремају свој специјалитет.

Ако нисте знали, ајвар је у својим почецима био замена за јела од меса и друга богатија јела која многе породице нису могле да приуште. У тим тешким временима, постао је омиљени додатак и начин да се јела оплемене својим врхунским укусом. Из Македоније се брзо проширио на све земље Балкана, а сваки регион дао је свој печат ајвару.

Ипак, Македонци се држе традиције и припремају свој ајвар на јединствен традиционалан начин.

Како се прави ајвар?

Припрема ајвара није само кулинарски задатак; то је ритуал који укључује целу породицу и комшилук. Сваке јесени, када је берба паприке на врхунцу, породице се окупљају да пеку, гуле и блендају паприке.

Овај процес, који може трајати сатима, захтева стрпљење и љубав. Ајвар се припрема полако, уз стално мешање да би се постигла савршена текстура и укус. Најбољи зачин, кажу многи, је дружење током припреме.

Ајвар, за разлику од блиских сродника љутенице и пинђура, држи се једноставне филозофије: само црвена месната паприка, уље, со, сирће и мало шећера. Ако помислите да додате још нешто, ваш ајвар ће се претворити у нешто друго – љутеницу са љутим папричицама или пинђур са патлиџаном и шаргарепом.

Дакле, држимо се основа и без грешке добијамо савршен ајвар.

ајвар
Фото: youtube prinstcrin/ Aurora Recepti

Састојци:

25 кг црвене паприке (средње величине, не превише меснате)

1-1,5Л сунцокретовог уља (количина зависи од потреба током пржења)

со (по укусу)

2 кашике шећера

1 кашика сирћета

(по жељи) 1 кг љуте паприке за љути ајвар

Како припремити ајвар?

Припрема паприке:

 

– Оперите паприке и добро их осушите

– Паприке пеците са свих страна док им кожица не поцрни, али не смеју да загоре

– Печене паприке ставите у пластичне кесе да бисте лакше огулили кору

– Паприке огулити и очистити од семена

– Оставите паприке да се оцеде преко ноћи или неколико сати (што је дуже могуће)

– Паприка за млевење

– Оцеђене паприке самељите у млину, за бољи ајвар препоручује се крупније млевење

Пржење ајвара

– Већу чинију лагано науљите и ставите млевену паприку

– У другом тигању загрејте уље

– Док се уље загрева, пржите паприке на средњој ватри око 20 минута

– Када је уље добро загрејано, додајте га паприкама уз стално мешање

– Пржите ајвар на средњој ватри 2 до 3 сата од првог кључања уз стално мешање

ајвар
Фото: youtube prinstcrin/ Aurora Recepti

Завршни додаци и конзервирање

Ајвар је готов када се при мешању види дно посуде. Пола сата пре краја пржења тегле ставите у рерну на 100°Ц да се загреју. Пред крај пржења додати со, шећер и сирће.

Врући ајвар пребаците у вруће тегле, затворите их чистим поклопцима. Вратите тегле у рерну на 75°Ц још сат времена.

Оставите тегле у затвореној рерни док се потпуно не охладе.

Савети и трикови

Одабир паприке: Користите паприке средње величине које нису превише меснате јер садрже мање воде.

Пржење: Не пржите више од 25 кг паприка одједном како бисте избегли прскање и неравномерно пржење.

Кување: Ајвар је готов када се при мешању види дно посуде.

Прекувавање: Пазите да ајвар не прекувате, јер ће уље испливати на површину.

Љуто: Ако желите пикантан ајвар, додајте 1 кг љуте паприке на 25 кг слатке паприке.

Стерилизација: Ставите тегле у рерну на 100°Ц пола сата пре него што је ајвар готов.

Хлађење: Оставите тегле у затвореној рерни док се потпуно не охладе како бисте обезбедили правилно конзервирање.

Извор:
Крстарица, Н1.инфо.хр
Аутор:
Пошаљите коментар
САМО ТРИ СОРТЕ СУ У „ИГРИ“ Домаћице с југа Србије откриле како одабрати САВРШЕНУ ПАПРИКУ ЗА АЈВАР Ево шта је кључно

Лепота није довољна

САМО ТРИ СОРТЕ СУ У „ИГРИ“ Домаћице с југа Србије откриле како одабрати САВРШЕНУ ПАПРИКУ ЗА АЈВАР Ево шта је кључно

09.09.2024. 20:38 20:41
ХОЋЕ ЛИ БИТИ ДОВОЉНО ПАПРИКЕ ЗА АЈВАР Почела берба у Руском Крстуру; Тропска клима оборила приносе?

ХОЋЕ ЛИ БИТИ ДОВОЉНО ПАПРИКЕ ЗА АЈВАР Почела берба у Руском Крстуру; Тропска клима оборила приносе?

27.08.2024. 08:24 08:44
У ОВОМ војвођанском селу „РОГЕ“ за АЈВАР су НАЈЈЕФТИНИЈЕ Заборавите на ПИЈАЦЕ и НАКУПЦЕ, свратите после 12 сати и уверите се својим очима: ЦЕНЕ СУ НЕВЕРОВАТНЕ

У ОВОМ војвођанском селу „РОГЕ“ за АЈВАР су НАЈЈЕФТИНИЈЕ Заборавите на ПИЈАЦЕ и НАКУПЦЕ, свратите после 12 сати и уверите се својим очима: ЦЕНЕ СУ НЕВЕРОВАТНЕ

02.09.2024. 21:11 21:18