ПЕКУ СЕ У МАСТИ, А ТОПЕ У УСТИМА Банатске савијачице – брзе, јефтине и неодољиве
Негде их зову савијачице, негде гибанчице, али једно је сигурно – ово пециво у Банату има дугу традицију, а рецепт се преноси с колена на колено.
Домаћице их воле, јер не морају да чекају да тесто нарасте, и мада се једу празне, могу им се додати слатки или слани намази по жељи.
Тесто је заштитни знак банатске кухиње, а савијачице су сигурно при врху те листе, одмах после крофни, штрудли и погачица са чварцима. Практичне су, јер прави рецепт подразумева само четири састојка, не користи се квасац, па нема чекања да тесто нарасте, а могу се комбиновати са џемом, медом, пекмезом, кремом или крем-сиром, павлаком, ајваром..., у зависности од тога да ли више волите сладак или слан оброк.
Изворно, гибанчице се служе празне и вруће, кад су тек извађене из шерпе са машћу у којој су пржене.
Рецепт за банатске савијачице
Састојци:
- пола литра воде
- килограм брашна
- супена кашика соли
- 2 кашике масти + маст за пржење.
Припрема
У воду додајте со, па сипајте брашно и замесите тесто. Кад тесто престане да се лепи за прсте, премажите га са две кашике растопљене масти и оставите да одстоји десетак минута.
На побрашњеној радној површини тесто разваљајте оклагијом, па наставите да га теглите ручно. Кад је довољно танко, уваљајте га у ролат и исеците на парчиће дужине десетак центиметара. Затим га поново развуците прстима тако да добије кружни облик.
У шерпу сипајте доста масти, па је ставите на ринглу. Кад се маст добро загреје, спуштајте савијачице и пеците их са обе стране док не порумене. Вадите их решеткастом кашиком и служите док су вруће.
Савијачице или гибанчице су укусне и кад се охладе, али их је тада најбоље служити уз неки намаз.