clear sky
27°C
13.06.2025.
Нови Сад
eur
117.2151
usd
101.6963
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПЕКУ СЕ У МАСТИ, А ТОПЕ У УСТИМА Банатске савијачице – брзе, јефтине и неодољиве

12.06.2025. 17:22 17:30
Пише:
Извор:
Жена.Блиц
тесто
Фото: Pixabay

Негде их зову савијачице, негде гибанчице, али једно је сигурно – ово пециво у Банату има дугу традицију, а рецепт се преноси с колена на колено.

Домаћице их воле, јер не морају да чекају да тесто нарасте, и мада се једу празне, могу им се додати слатки или слани намази по жељи.

Тесто је заштитни знак банатске кухиње, а савијачице су сигурно при врху те листе, одмах после крофни, штрудли и погачица са чварцима. Практичне су, јер прави рецепт подразумева само четири састојка, не користи се квасац, па нема чекања да тесто нарасте, а могу се комбиновати са џемом, медом, пекмезом, кремом или крем-сиром, павлаком, ајваром..., у зависности од тога да ли више волите сладак или слан оброк.

Изворно, гибанчице се служе празне и вруће, кад су тек извађене из шерпе са машћу у којој су пржене.

Рецепт за банатске савијачице

Састојци

  • пола литра воде
  • килограм брашна
  • супена кашика соли
  • 2 кашике масти + маст за пржење.

Припрема

У воду додајте со, па сипајте брашно и замесите тесто. Кад тесто престане да се лепи за прсте, премажите га са две кашике растопљене масти и оставите да одстоји десетак минута.

На побрашњеној радној површини тесто разваљајте оклагијом, па наставите да га теглите ручно. Кад је довољно танко, уваљајте га у ролат и исеците на парчиће дужине десетак центиметара. Затим га поново развуците прстима тако да добије кружни облик.

У шерпу сипајте доста масти, па је ставите на ринглу. Кад се маст добро загреје, спуштајте савијачице и пеците их са обе стране док не порумене. Вадите их решеткастом кашиком и служите док су вруће.

Савијачице или гибанчице су укусне и кад се охладе, али их је тада најбоље служити уз неки намаз.

Извор:
Жена.Блиц
Пише:
Пошаљите коментар
ПРАВИТЕ КОЛАЧЕ И ПОНЕСТАЛО ВАМ ЈЕ ЈАЈА? Ово су поуздане замене које ће тесто учинити савршеним!
јаја

ПРАВИТЕ КОЛАЧЕ И ПОНЕСТАЛО ВАМ ЈЕ ЈАЈА? Ово су поуздане замене које ће тесто учинити савршеним!

22.05.2025. 18:32 18:45
ГИБАНИЦА какву су НАШЕ БАКЕ ПРИПРЕМАЛЕ за сваки важан тренутак! Једноставна, издашна, ИДЕАЛНА за доручак или вечеру
гибаница

ГИБАНИЦА какву су НАШЕ БАКЕ ПРИПРЕМАЛЕ за сваки важан тренутак! Једноставна, издашна, ИДЕАЛНА за доручак или вечеру

20.02.2025. 18:42 18:50
НАЈМЛАЂА ПЕКАРКА У СРБИЈИ ИМА САМО 9 ГОДИНА Лена сама РАЗВЛАЧИ КОРЕ, заврти их изнад главе и направи ДОМАЋУ САВИЈАЧУ, због које Срби све чешће свраћају у Обреновац (ФОТО, ВИДЕО)

НАЈМЛАЂА ПЕКАРКА У СРБИЈИ ИМА САМО 9 ГОДИНА Лена сама РАЗВЛАЧИ КОРЕ, заврти их изнад главе и направи ДОМАЋУ САВИЈАЧУ, због које Срби све чешће свраћају у Обреновац (ФОТО, ВИДЕО)

13.06.2024. 16:21 16:34