ПОГРЕШНО ЈЕ ПОЈАЧАВАТИ ФРИЖИДЕР НА НАЈЈАЧЕ Температура није иста на свим полицама, а ова је идеална
Многи греше, а што је број на точкићу већи, фрижидер хлади јаче
У већини фрижидера постоји мали точкић који многи ни не примете, а баш он може продужити свежину намирница. То је регулатор јачине хлађења, обично смештен с десне стране унутрашњости фрижидера.
Многи греше мислећи да бројеви на њему означавају температуру у степенима Целзијуса – у ствари показују јачину хлађења. Што је број већи, фрижидер хлади јаче.
Идеална температура за чување хране је око 4°Ц. Да бисте проверили да ли ваш фрижидер то постиже, ставите термометар у чашу воде на средњу полицу и оставите преко ноћи. Ако немате термометар, подесите точкић на средњу вредност (број 3), а код старијих модела чак и на 4.
Важно је знати да температура није иста на свим полицама. Горње су топлије и погодне за мање кварљиве намирнице попут сувог меса и остатака хране. Доње полице су најхладније – идеалне за сирово месо и морске плодове. Воће и поврће држите у фиокама намењеним баш за то.
Ако је температура виша од 4°Ц, повећава се ризик од развоја бактерија које убрзавају кварење хране и могу изазвати тровање. Правилно подешавање точкића и паметан распоред намирница могу значајно продужити свежину и сигурност онога што једете.
АЛО/ НајЖена