Рецепт дана: Грчка пита

У питању је једна јако укусна пита и јело за такозвани „висок“ датум, односно за дане када нам у фрижидеру баш и не остане богзнашта.
pita
Фото: pixabay.com

Састојци:

- 8 кора за питу,

- 250 г спанаћа, 

- 2 јајета,

- 2 кашике уља,

- 60 г отопљеног путера,

- 100 г рикоте (може и неки други сир, по избору),

- мускатни орашчић,

- чен белог лука,

- со и бибер по укусу,

- жуманце за премазивање

 Припрема:

1. Очистити спанаћ и добро га опрати.

2. Бланширати га у кипућој води пет минута, па оцедити и ситно исецкати.

3. Јаја умутити, сир издробити па га помешати са спанаћем.

4. Посолити, побиберити, додати рендани мускатни орашчић, изгњечен бели лук и умућена јаја, па смесу добро измешати.

5. Загрејати рерну на 180 степени, а тепсију за печење премазати уљем и обложити папиром за печење, па на чистој радној површини раширите коре.

6. Прву лагано попрскати отопљеним путером и ставити у тепсију. Потом је покрити другом, поново премазати масноћом и ставити мало фила. Прекрити га новом кором, затим опет премазати путером и тако редом док се не потроше фил и коре.

7. Последњу кору премазати умућеним жуманцетом и пећи око 25 минута, док пита не добије лепу златносмеђу боју.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести