Рецепт дана: Индијски Naan хлеб

Ова врста хлеба присутна је у готово свим блискоисточним кухињама. У питању је индијски „пљоснати“ хлеб с квасцем, који се обично премазује растопљеним путером и послужује уз све могуће облике индијских сосева/карија.
naan hleb
Фото: pixabay.com

Састојци:

- 500 г белог брашна,

- кесица инстант квасца,

- 2 кашике меда,

- 6 кашика јогурта,

- 2 кашике отопљеног путера,

- кашичица соли,

- 250 мл млаке воде,

- сусам за посипање,

- отопљени путер за премазивање

Припрема:

1. У чинији помешати брашно и квасац, па у средини направити удубљење и у њега додавати редом: мед, јогурт, путер и со.

2. Виљушком полако све мешати, уз додавање млаке воде.

3. Када више не може да се меша виљушком, месити тесто рукама.

4. Пребацити га на радну плочу и месити још неких бар 10 минута како би се глутен лепо развио.

5. Умешано тесто премазати с мало путера, покрити га чистом крпом и оставити на топлом да се удвостручи.

6. Затим га поново вратити на радну плочу и ударати га руком како би се истиснуо ваздух из њега, па га затим још мало премесити.

7. Поделити тесто на осам делова и сваки ваљком растањити у овални облик дебљине око једног центиметра.

8. Загрејати добро тигањ, па затим мало смањити ватру и пећи припремљен хлеб. Сваки по 3-4 минуте са сваке стране.

9. Кад су готови, одмах их премазати отопљеним путером и посути сусамом.

10. До послуживања их држати у благо загрејаној рерни како се не би хладили.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести