Рецепт дана: Равничарски шаран

Речне рибе, попут шарана, сома, пастрмке, смуђа и штуке, су одличан избор на јеловнику, јер је реч је о нискокалоричним намирницама богатим протеинима и омега-3 масним киселинама.
saran
Фото: Youtube Printscreen

Састојци  (за 4 особе):

- шаран (2-3 кг),

- 2 главице црног лука,

- 2-3 шаргарепе,

- 2 шоље пиринча,

- 1 лимун,

- уље,

- соли (по потреби),

- вегета,

- 2 дцл белог вина,

- 2-3 чена белог лука

Припрема:

1. У посуду сипати две шољице (чајне) пиринча, па посолити с две кашике соли. Промешати на суво и онда залити хладном водом да покрије центиметар преко пиринча, па оставити да одстоји 5 минута.

2. Затим пролити воду и добро испрати пиринач хладном водом и оцедити.

3. На уљу издинстати ситно насецкани лук и нарендану шаргарепу, затим додати ситно насецкан бели лук, па затим и пиринач и потом пропржити још један минут. Додати вегету, промешати, па скинути с ватре.

4. Шарана добро очистити, посушити и посолити. У трбушну шупљину додати горе направљену смесу.

5. На дно науљене тепсије ставити на режњеве насецкан црни лук и крупније исечен кромпир. Преко тога ставити напуњеног шарана. 

6. Вишак пиринча такође ставити у тепсију, па залити мешавином вина, исцеђеног лимуновог сока и воде. Мора бити доста течности, због пиринча; увек дупло више течности него пиринча.

7. Покрити тепсију, ставити у рерну и пећи сат до сат и по на 200 степени. Дужину печења одређује величина шарана.

8. Повремено заливати, па на крају открити и шарана вратити у рерну на још неких 10 минута да се запече.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести