И РЕСТОРАНИ ГА КОРИСТЕ, АЛИ ИМ НИЈЕ ГЊЕЦАВ Ево како да савршено припремите кромпир из замрзивача
Смрзнути помфрит се често налази на нашој трпези – лак и брз за припрему, многим домаћицама је први избор приликом вечере или експресна припрема ручка. Волимо када је хрскав док га припремамо на тигању у уљу, али знајте да правимо грешку у тој припреми.
Један шеф кухиње истиче да помфрит не спремамо на прави начин и да пут до доласка до хрскавости може бити прави изазов, јер неретко он буде гњецав.
Испоставља се да постоји једна кључна грешка због које наш помфрит не успева, било да га припремамо у рерни, у тигању или фритези на врућ ваздух.
Шеф кухиње Дејвид Нејфилд открива да је могуће направити смрзнути помфрит као из најбољег гастро-паба код куће – под условом да не прескочите један важан корак. Према његовим речима, највећа грешка коју правимо приликом спремања помфрита јесте то што претрпавамо плехове за печење, тигање или корпе фритезе.
Претрпавање може довести до тога да се помфрит више кува на пари него што се пече или пржи, јер нема довољно простора да постане хрскав. Дејвид истиче да је за савршено хрскав резултат кључно да помфрит буде равномерно распоређен и да се не додирују комади кромпира.
Такође, кувар наглашава важност претходног загревања рерне или фритезе на врућ ваздух пре почетка припреме. Стављање помфрита у уређај који није унапред загрејан обично води до разочаравајућег резултата – гњецавог или неуједначено печеног помфрита.
Како бисте то спречили, препоручује се да претходно загрејете рерну, тигањ или фритезу на врућ ваздух на око 200 степени пре него што убаците помфрит.