СЛАТКЕ ПОФЕЗНЕ ИЗ РЕРНЕ Уживајте у неодољивом укусу цимета и ваниле
Кад помислимо на пофезне, већини нас на ум падају кришке хлеба у јајету пржене у уљу.
Међутим, овај традиционални рецепт може добити и лаганију форму, печену у рерни, мирисну, с мање масноће и једнако раскошног укуса. Посебно ако додамо цимет, ванилу и мало маште.
Идеалан је за доручак викендом, поподневни слатки оброк уз чај, или као изненађење за најмлађе. Мирис који ће се ширити кухињом док се пеку биће довољан да све позове за сто.
РЕЦЕПТ ЗА СЛАТКЕ ПОФЕЗНЕ ИЗ РЕРНЕ
Састојци:
6 кришки старог белог хлеба (најбоље дан или два старог)
2 јајета
250 мл млека
1 кесица ванилин шећера
2 кашике шећера (или по укусу)
1/2 кашичице млевеног цимета
Прстохват соли
Као додатак: шећер у праху, мед или џем
По жељи: мало путера за премазивање плеха
Припрема:
Загрејте рерну на 180°C и обложите плех папиром за печење.
У дубокој чинији умутите јаја, додајте млеко, ванилин шећер, обичан шећер, цимет и прстохват соли. Све добро измешајте.
Сваку кришку хлеба уроните у смесу и оставите неколико секунди да упије течност, али да се не распадне.
Редите натопљене кришке у плех.
Пеците око 20 минута (10 минута са једне стране, затим их окрените и пеците још 10 минута), док пофезне не добију златно-смеђу боју.
По жељи, одмах након печења поспите их шећером у праху или прелите медом.
Ова варијанта пофезни је права мала магија, крцкава споља, а мекана и сочна изнутра, са неодољивим мирисом цимета. Уз чашу топлог млека или чаја, добијате укусну и нежну посластицу без пржења и додатне масноће.