СРПСКЕ ГОМБОЦЕ, А НЕ КНЕДЛЕ СА ШЉИВАМА, на листи НАЈБОЉИХ КНЕДЛИ НА СВЕТУ (ФОТО, РЕЦЕПТ)

Коначно смо добили потврду: свет је признао наше гомбоце, сврставши их на листу најбољих кнедли на свету.
1
Фото: Pixabay, ilustracija

Гастрономски магазин Тејст Атлас направио је листу најбољих кнедли на свету.

Српске гомбоце тако су се нашле на 44. месту, испред хрватских штрукли. 

Кад знамо да су првих 12 места заузеле делиције из Азије, јасно је да је ово место које је заузео омиљени рецепт, веома високо.

То што пише гомбоце, а не кнедле са шљивама, можда ће коначно ставити тачку на расправу "гомбоце/кнедле са шљивама".

Ево и оригиналног рецепта за гомбоце са шљивама

Класичне гомбоце са шљивама

Потребно је:

1 кг кромпира

1 кашика масти или маргарина

1 јаје

око 500 г брашна

1 прстохват соли

200 г презле

5 кашика уља

око 20 комада шљива

Фото: Pixabay, ilustracija

Ставити кромпир у љусци да се кува. Кад је скуван, ољуштити га, па док је врућ изгњечити и оставити да се скроз охлади. Додати јаје, маст, со и додавати мало по мало брашна, да тесто не буде тврдо, а ни превише мекано и да се не лепи.

Шљиве очистити од коштица. По жељи, можете у сваку сљиву ставити коцку шећера.

Тесто развуци оклагијом на дебљину прста. Исецкати тесто на коцке и на сваку коцку ставити по једну шљиву. Затим прстима обмотати тесто око шљиве и направити лоптицу.

У шерпу сипати воду, па кад проври, решеткастом кашиком стављати гомбоце. Кад исп испливају на површину, кувати их пет минута, па вадити и ставити на тацну да се оцеде.

За то време у тигањ сипати уље и ставити да се угреје. Сипати презле и пржити док не добију златножуту боју. У презле пред крај умешати шећер. Готове гомбоце вруће стављати у презле и уваљати их са свих страна. Служити топле.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести