ТРЕШЊЕ ЋЕ ВАМ ПРОПАСТИ ЗА ДВА ДАНА АКО НЕ ЗНАТЕ ОВО ПРАВИЛО Сачувајте их да дуго остану сочне и слатке
Слатке и сочне, трешње су један од најомиљенијих симбола лета.
Било да их једете саме, у колачима или претварате у сок, њихов укус је непогрешив. Али, трешње су уједно и веома кварљиво воће – ако их не чувате на прави начин, поквариће се већ за дан или два.
Зашто је фрижидер најбоље место за чување трешања?
Хладно окружење знатно успорава развој бактерија и буђи, које су главни кривци за труљење. Осим тога, хладни и релативно влажни услови у фрижидеру помажу да трешње задрже природну сочност, чврстину и свежину. Такође, хлађење успорава ензимске процесе који временом мењају боју, укус и текстуру воћа.
Шта никако не треба радити?
Не остављајте трешње на кухињском пулту – на собној температури ће се убрзо смежурати, омекшати, променити укус и почети да ферментишу.
Не перите их одмах по доношењу кући – влага подстиче развој буђи. Оперите их тек непосредно пре јела.
Не кидајте петељке – оне природно штите плод од бржег пропадања.
Како правилно чувати трешње у фрижидеру?
Прегледајте трешње – уклоните све које су меке, напукле или са траговима буђи. Једна покварена може заразити остале.
Складиштите у једном слоју – немојте их гужвати, јер ће се лакше изгњечити и покварити.
Користите затворену посуду – најбоље са папирним убрусом на дну који упија вишак влаге.
Чувајте у најхладнијем делу фрижидера – обично је то доња фиока или најнижа полица.
Уколико се придржавате ових савета, трешње ће вам остати свеже, хрскаве и укусне много дуже.