ЗА ОВО МАЂАРСКО ЈЕЛО МАЛО КО ЗНА Хортобађи пуњена палачинка служи се за недељни ручак ОСВОЈИЋЕ ВАС НА ПРВИ ЗАЛОГАЈ
Када помислимо на мађарску кухињу, најчешће нам на памет падну гулаш, лангош или куртош калач — и ту се углавном зауставимо.
Али, мађарски гурманлуци се не завршавају на ономе што туристи сликају за Инстаграм. Прави љубитељи домаће кухиње знају да се највеће тајне крију у обичним, на први поглед једноставним јелима.
Једно од таквих је и пуњена мађарска палачинка по Хортобађи начину (Hortobágyi palacsinta) — јело које је толико укусно да се служи и на свечаним трпезама, али га домаћице спремају и као утешни ручак за хладне дане.
Иако изгледа као класична слана палачинка, овај специјалитет у себи носи читаву симфонију укуса. Пуњена је динстаним млевеним месом, зачињеним паприком и луком, затим се прелива богатим сосом од павлаке и паприке, па се кратко запече у рерни.
Упркос томе што носи име по регији Хортобађ, ова палачинка је настала средином 20. века у Будимпешти — и одмах постала хит.
Састојци:
За палачинке:
2 јаја
200 мл млека
100 мл минералне воде
150 г брашна
Прстохват соли
Уље за пржење
За фил од пилетине:
300 г куваног пилећег белог меса (или од батка)
1 мања главица црног лука
1 чен белог лука
1 кашика слатке млевене паприке
1 кашика брашна
100 мл павлаке за кување
Со, бибер
Уље
За сос:
1 кашика уља
1 кашика брашна
1 кашика млевене паприке
100 мл пилеће чорбе (или воде)
100 мл павлаке
Со по укусу
Припрема:
Умућена јаја помешајте с млеком, минералном водом, брашном и прстохватом соли. Исцрпите глатко тесто, па испржите палачинке на мало уља.
На уљу пропржите ситно сецкани црни и бели лук. Додајте млевену паприку, па одмах додајте и сецкано или ситно исцепкано пилеће месо. Промешајте и кратко динстајте. Умешајте брашно, затим павлаку и по потреби мало пилеће чорбе да добијете кремасти, али густи фил. Зачините по укусу.
На сваку палачинку ставите неколико кашика фила, савијте као ролницу или као сарму.
На мало уља направите светлу запршку од брашна, додајте млевену паприку, па одмах улијте чорбу и павлаку. Посолите, па кувајте неколико минута док се сос не згусне.
Пуњене палачинке сложите у подмазан плех, прелијте припремљеним сосом и пеците 15–20 минута на 200°C.
Уместо пилетине можете користити јунеће месо или чак ситно сецкане печурке за посну варијанту. Сос можете додатно обогатити са неколико капи димљене паприке ако волите дашак пуштеног укуса.