ЗАКУВАО ШЕФ САЛЕ: Чорба од раштана
У ове касне летње дане, право је време за раштан. А шта боље од њега може да се направи него лагана летње-јесења чорба.
Састојци:
4 везе раштана (за четири особе)
1 већа главица црног лука
1 шаргарепа
1 веза першуна
1 паштрнак
1 мањи корен целера
2 чена белог лука
2 кромпира средње величине
ловоров лист
со, бибер
ситно сецкани лист першуна
Добро издинстајте ситно сецкани црни лук, шаргарепу, першун, паштрнак и целер. У међувремену очистите раштан, издвојите средњи коренасти део и насеците га на трачице. Тако припремљен раштан обарите десетак минута и процедите.
У издинстани лук и зелен додајте кромпир исечен на крупније коцке. И њега продинстајте. Затим га сједините с припремљеним раштаном. Додајте ловор, посолите, побиберите и, ако нисте кулинарски чистунци, сипајте и кашичицу неког сувог зачина или пола коцке супе. Налијте водом да огрезне и кувајте око 45 минута. Пред крај, кашиком згњечите коју коцку кромпира, како бисте добили гушћу чорбу. Додајте и ситно сецкани бели лук. Кад угасите ватру, убаците лист першуна.
Текст и фото: Саша Поповић