broken clouds
18°C
17.07.2025.
Нови Сад
eur
117.1667
usd
100.7886
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЗВУЧИ ЧУДНО, АЛИ УКУС ЈЕ ЧАРОЛИЈА Направите слатко од коре лубенице

17.07.2025. 14:52 14:56
Пише:
Извор:
Она
лубеница
Фото: Pixabay

Постоји нешто у слатку што враћа време уназад. Нешто у звуку кашике која додирује порцеланску тацну, у кристалној тегли на полици, у малом тањирићу послуженом уз домаћу кафу.

А када је од лубенице – тај осећај је још нежнији. Подсећа на лето које се не жури, на бакину кухињу која мирише на лимун и шећер, на дане кад је време текло спорије.

Слатко од лубенице прави се од белог, чврстог дела коре који обично бацамо – а управо он крије право благо. И зато, кад следећи пут исечете лубеницу, немојте све да заврши у канти. Сачувајте то „ни месо ни кора“, јер од тога настаје слатко које подсећа на детињство.

Састојци:

  • 1 кг ољуштене беле коре од лубенице
  • 1,2 кг шећера
  • 1 лимун (исечен на колутове)
  • 1 ванилин шећер
  • 2 чаше воде.

По жељи: неколико каранфилића или штапић цимета

Припрема

Одвојте црвени део лубенице, а затим пажљиво ољуштите и зелени спољашњи слој. Користите само бели, чврсти део коре. Исеците га на коцкице величине 1,5-2 цм.

Ставите коцкице коре у шерпу с водом и кувајте 5-10 минута, док не омекшају, али да не буду превише мекане. Процедите и оставите да се охладе.

У широку шерпу сипајте шећер и воду, ставите да се кува док не постане густ сируп. Додајте колутове лимуна и ванилин шећер. По жељи додајте и каранфилић или штапић цимета – да замирише на детињство.

Додајте оцеђене коцкице лубеничине коре у сируп. Кувајте на лаганој ватри, повремено мешајући и скидајући пену, док коцкице не постану стакласте. То може трајати око 45 минута до сат времена.

Вруће слатко сипајте у стерилне тегле, затворите и окрените наопако пет минута. Затим их вратите у нормалан положај и оставите да се охладе.

Мали ритуал великих успомена

Слатко од лубенице није само рецепт. То је подсећање да у једноставном има раскоши. Да се љубав може кувати у шерпама, уз тишину предвечерја и мирис лимуна. То је кашичица прошлости коју отварате кад желите да време стане – макар на минут, док се топи на језику.

Извор:
Она
Пише:
Пошаљите коментар
И ВИ ИХ “ПЉУЦКАТЕ” НА СВЕ СТРАНЕ? Ево шта се стварно дешава у организму кад прогутате коштице из лубенице ИЗГЛЕДА да смо грешили све ВРЕМЕ!

ЛЕТО ЈЕ, ЛУБЕНИЦА ЈЕ НА ТРПЕЗИ!

da

И ВИ ИХ “ПЉУЦКАТЕ” НА СВЕ СТРАНЕ? Ево шта се стварно дешава у организму кад прогутате коштице из лубенице ИЗГЛЕДА да смо грешили све ВРЕМЕ!

15.07.2025. 19:09 19:20
ЛУБЕНИЦА, ИЗВРСНА ОПЦИЈА ЗА ВРЕЛИНУ, ИПАК ... Ако имате ове здравствене проблеме боље је избегните, упозоравају лекари
лубеница

ЛУБЕНИЦА, ИЗВРСНА ОПЦИЈА ЗА ВРЕЛИНУ, ИПАК ... Ако имате ове здравствене проблеме боље је избегните, упозоравају лекари

21.06.2025. 14:13 14:20