scattered clouds
23°C
16.07.2025.
Нови Сад
eur
117.1727
usd
100.3449
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЛЕТО ЈЕ, ЛУБЕНИЦА ЈЕ НА ТРПЕЗИ!

И ВИ ИХ “ПЉУЦКАТЕ” НА СВЕ СТРАНЕ? Ево шта се стварно дешава у организму кад прогутате коштице из лубенице ИЗГЛЕДА да смо грешили све ВРЕМЕ!

15.07.2025. 19:09 19:20
Пише:
Извор:
lepaisrecna.mondo
da
Фото: freepik, ilustracija

Да ли се једу коштице из лубенице? Откријте како утичу на здравље и зашто их не треба бацати

Лубеница је омиљено воће лета, освежава, хидрира и пуни нас енергијом, али једно питање често збуњује: шта радити с коштицама? Већина људи их аутоматски испљуне, али све је више оних који се питају – да ли је заправо боље да их поједемо? Стручњаци имају одговор: коштице лубенице нису само безбедне, већ и корисне за здравље.

Шта се све налази у коштицама лубенице?

Иако изгледају неупадљиво и често заврше у канти, ове црне семенке крију праву ризницу хранљивих састојака. Када се унесу у организам правилно припремљене, могу постати снажан природни додатак исхрани. Ево шта садрже:

* Протеини – Коштице су изненађујуће богате протеинима. У 100 грама има их чак око 28 грама, што је отприлике као у шаци орашастих плодова.

* Магнезијум – Важан за рад мишића и нервног система, а често га нема довољно у свакодневној исхрани.

* Гвожђе – Помаже у стварању црвених крвних зрнаца и одржава ниво енергије.

da
Фото: freepik, ilustracija

* Витамини Б комплекса – Посебно ниацин (Б3), који је важан за здраву кожу, мозак и варење.

Здраве масти – Садрже мононезасићене и полинезасићене масти које помажу у одржавању баланса шећера и холестерола у крви.

Ова комбинација хранљивих материја чини коштице лубенице сличним семенима као што су чија и сунцокретове семенке.

Како се правилно једу коштице из лубенице?

Иако су сирове семенке безбедне за конзумацију, наше тело их тешко вари у целом облику. Да би се искористиле све хранљиве материје, најбоље је да их:

 Испечете у рерни или тигању – На благој температури, без додатог уља, док не постану хрскаве.

  Проклијате – Оставите их да клијају неколико дана, попут сјеменки луцерке, па их додајте у салате.

  Самељете – Убаците у блендер или млин за кафу и додајте у смоотхие, овсене каше или домаће енергетске плочице.

Управо у тим облицима коштице показују своје најбоље дејство – не само да су укусне, већ и лако сварљиве и богате нутријентима.

Има ли разлога за опрез?

Иако су здраве, важно је не претеривати – као и са сваким семеном или орашастим плодом. Особе које имају осетљиво варење, синдром иритабилног црева или запаљенске болести дигестивног тракта, требало би да буду умерене или да их избегавају сирове.

Такође, ако се једу у већим количинама без жвакања, могу изазвати надимање и осећај нелагодности у стомаку. Зато је кључ у начину припреме – добро печене и уситњене, коштице лубенице могу се уврстити у здраву исхрану без проблема.

Треба ли их бацати? Не!

Коштице лубенице нису отпад, већ корисна и хранљива компонента која се може лако искористити. Ако их правилно припремите, добићете:

           природан извор протеина и минерала

           здраву и хрскаву грицкалицу

           додатак оброцима који чува здравље срца и коже

Дакле, следећи пут када једете лубеницу, размислите пре него што посегнете за папирним убрусом и пљунете сваку коштицу.

Извор:
lepaisrecna.mondo
Пише:
Пошаљите коментар