Ексклузивно, Лора Менел: Црвеним због односа Мими и Сузи

Друга сезона хит серије „Пројекат Плава књига” премијерно ће бити приказана 19. марта, на каналу Епик драма, четвртком у 21.00 сат.
12 lora menel
Фото: Лора Манел, фото: Приватна архива

Друга сезона се враћа са драмским освртом на почетке завере о НЛО, представљајући стварне случајеве који су покренули америчку фасцинацију том темом. Серија је заснована на стварним, строго поверљивим, истрагама неидентификованих летећих објеката (НЛО) и сродних феномена, које је Америчко ратно ваздухопловство спроводило од 1952. до 1969. године. Инспирација за сваку епизоду су досијеи стварних случајева, а теорије о НЛО се мешају са аутентичним историјским догађајима. У серији се истражују злогласни случајеви попут Розвела и Области 51 и даје ретроспектива богате историје феномена НЛО. Разговарамо с глумицом Лором Менел која у серији игра Мими Хинек, супругу и одану животну партнерку др Алена Хинека кога игра Ејден Гилен.

У серији главни ликови ризикују сопствене животе у свом свакодневном послу. Да ли сте икада ризиковали свој живот због посла?

- Ок, могу да одговорим на ово из угла мог глумачког посла. Надам се да моја мама никад неће прочитати овај чланак. Нећу рећи који филм је у питању да не направим некоме проблем. Једном сам снимала сцену у води, у реци. Речено ми је да ће вода бити само до колена и да ћу бити потпуно безбедна. И сећам се да је река заиста била до колена, али да је било мало снажније струје. Требало је да то буде буде кратко и забавно снимање. Требало је да паднем у воду и мој колега би пао са мном и струја би ме мало повукла, али је безбедно јер је вода до колена. Али ја сам имала дуге гумене чизме које су се напуниле водом када сам пала и одједном сам осетила да ме вода снажно повукла и однела на место где је вода била дубља и завршила сам под водом. Срећом мој колега је био веома снажан човека који ме је извукао и спасао ми живот. Сви су били веома забринути, али су снимили кадар. То је био тренутак у којем сам радећи свој посао заиста могла да настрадам. То ме је научило да увек пре снимања, колико год сцена деловала наивно, проверим своју безбедност, јер исход тог снимања је могао бити веома другачије. Можда не бисмо водили овај диван разговор.

Драго ми је да сте преживели.

- И мени.

Ликови у серији свесно ризикују своје животе. Зашто то раде?

- Ален Хинек и капетана Квин се баве једном од највећих мистерија свих времена - да ли постоји интелигентни живот, осим нас самих, у свемиру и тешко је не бити увучен у то. А кад сте већ толико близу да можете да окусите делић те истине, тешко је одолети чак и ако постоје ризици.


Тајна операција др Алена Хинека

Серија Пројекат Плава књига је инспирисана личним искуствима др Џ. Алена Хинека (Гилен), бриљантног факултетског професора кога је Америчко ратно ваздухопловство ангажовало да води ову тајну операцију (Пројекат Плава књига). У оквиру пројекта је истраживано хиљаде случајева, а више од 700 је до данас остало нерешено. Др Хинек и капетан Мајкл Квин (Маларки) крећу у опасну потрагу за истином и све више се удубљују у теме глобалне завере, дотичући се и начина на које су НЛО утицали на еволуцију америчке војне праксе и носталгије педесетих година двадесетог века.


Фото: Youtube Printscreen

Јесте ли икада приметили нешто што би се могло објаснити као НЛО?

- Па, једно лето, била је летња ведра ноћ, на небу сам видела нешто што бисте могли назвати НЛО јер то је неидентификовани летећи објекат који може имати и земаљско објашњење за које ја не знам, али дефинитивно је било веома чудно. Била је то светлост јача од звезде и дефинитивно је била много ближа, а опет већа од авиона и није имала она трепћућа светла као авион или хеликоптер, а није било ни звука мотора. Летео је у једном правцу, као да долази ка мени и мом момку, а затим се нагло зауставио и лебдео најмање 10 минута. Чудно ми је било све то. Јесмо ли заиста толико познати да нас снимају или је нешто друго? Можда постоји једноставно објашњење, а можда је нешто ванземаљско? Не знам. Отворенија сам за те ствари сада након ове серије.

Ваш лик Мими се мењао током сезоне. Шта вам се свиђа код ње у првој сезони, а шта можемо да очекујемо од ње у другој?

- Да, заправо, мислим да сам се првобитно заљубила у лик Мими. И мислим да би пуно људи то учинило. У првој сезони она осећа празнину у свом животу, желећи нешто више, али заправо не знајући шта је то. Она зна да нешто недостаје и не схвата свој унутрашњи потенцијал. И мислим да би многи од нас могли то да схвате, само из другог угла, а не нужно из перспективе домаћице из 1950-их која се осећа заглављено у породичној колотечени. И ја као глумица, и надам се поблика, можемо разумети све промене кроз које је Мими прошла. Више није презаштићена домаћица која није сигурна ко је заправо. Због свих изазова са којима се прошле године суочила, постаће много јача.

А ове године у другој сезони, коју волим, она постаје снажнија, паметнија Мими која се одлично сналази и која прекида ту улогу домаћице и заиста излази у свет и проналази своје место и проналази оно за шта она има смисао. Мислим да је то узбудљиво и нешто за шта вреди навијати.

У снимању учествује и др Ален Хинек. Како он гледа ову серију, као документарац или чисту фикцију?

- То је добро питање. Да, имамо среће да и Хинекова деца Пол и Џоел, раде као консултанти, што је одлично. Углавном сам разговарала с Полом, посебно у првој сезони и одговарао ми је на сва питања, па чак и слао фотографије мејлом. Они разумеју ову индустрију и знају да је ово прича заснована на стварним животним догађајима, али не правимо документарни филм. Има пуно истините животне историје, али биће неких промена. Понекад неке информације из одређених разлога морамо учинити мало блажим или забавнијима, тако да ће доћи до одређених промена. Понекад мало поцрвеним када разговарам са синовима о Мими и њеним осећањима према најбољој пријатељици Сузи, која је и руски шпијун? Да ли су заисте били интимни или се то није догодило? Признаћу, то је сјајна прича коју су створили писци како би увели важан аспект приче - хладан рат и руске шпијуне. Али то је пример промена у односу на истиниту причу.

Који је за вас био најзанимљивији случај који сте обрађивали у серији?

- Има их толико. Мислим да је мој лика посебно заинтересован за причу из четврте епизоде - за случај Кели Хопкинсвил. И не могу да откривам зашто, али за Мими је то веома узбудљиво. Још један случај је за мене био врло узбудљив, нешто о чему нисам много знала - ЦИА-ин пројекат тајне контроле ума, који мислим да је заиста узбудљив. Ту се појављује један веома интригантан лик који много волим. Мислим да је то заиста забавна епизода и постоје неке лудо чудне ствари које ми померају ум. Али то је случај са скоро сваком причом у нашем серијалу. То су прилично луде и необичне приче.

С. Милановић

EUR/RSD 117.5757
Најновије вести