"ХЕРОЈИ ХАЛИЈАРДА" у Новом Саду дочекани ОВАЦИЈАМА, ево које су СЛАВНЕ ЛИЧНОСТИ ШЕТАЛЕ ЦРВЕНИМ ТЕПИХОМ

Филм глумца, редитеља и сценаристе Радоша Бајића „Хероји Халијарда” вечерас је премијерно приказан у препуној сали биоскопа Арена Синеплекс.
1
Фото: Dnevnik.rs

Пред саму пројекцију црвеним тепихом у холу биоскопа продефиловао је велики део ауторске и глумачке екипе на челу са Радошем Бајићем и његовом породицом која потписује овај пројекат.

Новосадска публика дочекала их је громогласним аплаузом. 

Црвеним тепихом продефиловале су звезде „Хероја Халијарда” - глумци Нела Михаиловић, Нина Нешковић, Никола Ракочевић, Радован Вујовић, Бранко Јанковић, Теодора Драгићевић, Милан Васић, Стивен Мур и многи други.

Екипу је на црвеном тепиху дочекао председник покрајинске Владе Војводине Игор Мировић.

Фото: Dnevnik.rs

Филм „Хероји Халијарда” инспирисан је историјским догађајима. У пролеће 1944, у тренутку завршнице Другог светског рата, у срцу Шумадије у току је највећа појединачна акција спасавања америчких и савезничких пилота у историји светског ваздухопловства, позната као „Операција Халијард“.

У позадини овог историјског догађаја одвија се прича о три брата Јовића и њиховој породици, разапетој између супротстављених идеологија. Док се Мирко бори у одредима Југословенске војске у отаџбини, Сретен се придружио партизанима. Илија, најмлађи мушки наследник кога отац жели да сачува, растрзан је између две стране.

Сага о њима и њихове индивидуалне трагичне судбине представљају парадигму српске националне трагедије, братоубилаштва и идеолошких раскола, који цео један народ одводе у суноврат.

Филм је настао у продукцији куће „Цонтраст Студиос” и „Телекома Србија”, уз подршку Министарства културе, Владе АП Војводина, Филмског центра Србије, Радио-телевизије Србије, Министарства одбране и других. Филм већ сутра стиже на редован репертоар биоскопа широм Србије и региона.

Мировић на новосадској премијери филма „Хероји Халијарда“

Председник Покрајинске владе Игор Мировић присуствовао је вечерас премијери филма „Хероји Халијарда“, редитеља Радоша Бајића, у новосадском биоскопу „Арена“.

Ратна драма „Хероји Халијарда” инспирисана је спасавањем 508 америчких и других савезничких пилота иза непријатељских линија, највећом појединачном акцијом у историји светског ваздухопловства, која се одиграла на импровизованом аеродрому у селу Прањани у подножју Сувобора, уз логистичку подршку Југословенске краљевске војске у отаџбини под командом Генерала Михаиловића 1944. године.

Новосадској публици поклонили су се вечерас редитељ Радош Бајић, као и глумачка и ауторска екипа.

Овом приликом, председник Игор Мировић истакао је да је Покрајинска влада Војводине прва подржала снимање овог филма са глумцима који су остварили високе уметничке домете.

„Ово је изузетно уметничко остварење и прича о једној подељеној српској породици у условима у којима је покрет под командом Генерала Михаиловића одиграо снажну антифашистичку улогу. Филм говори и о напорима обичних људи да покажу оно што је најчасније у српском народу, веру у савезништво и веру у победу“, изјавио је Мировић.

Према Мировићевим речима, снажна порука ће бити послата преко граница наше земље зато што овај филм говори о подвигу једног народа да у веома тешким условима храбро спасава америчке пилоте верујући у слободу и савезништво упркос свим изазовима.

„То је заправо порука о принципима на којима живи наш народ и који ће пре или касније победити у овим глобалним раслојавањима. Драго ми је што ћемо након серијала ′Равна гора′ имати прилику да видимо причу о великим херојима – генералу Михаиловићу, о Звонку Вучковићу, о Предрагу Раковићу, и другима који су се жртвовали због идеја, због принципа и због вредности о којима говори овај филм“, нагласио је Мировић.

Председник је изразио уверење да ће ово остварење постати једна врста иконе савременог српског филма по вредностима, по садржају и по квалитету који носи.

„Овај филм је национални пројекат и пример, у технолошком смислу, филма из 21. века, зато што се у њему налази све оно што је основна одлика холивудске продукције", рекао је Радош Бајић, истакавши да су прва финансијска средства добијена од Покрајинске владе.

Текст и фото: В. Бијелић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести