Изложба реквизита и костима из серије „Сенке над Балканом“ у Новом Саду

Изложба костима и реквизита који су коришћени у серији „Сенке над Балканом“ Драгана Бјелогрлића, која се приказује на РТС 1, отворена је недавно у холу главне зграде ДДОР-а, у Новом Саду.
Deo izloženih kostima iz serije „Senke nad Balkanom“  Foto: dnevnik.rs/F. Bakić
Фото: Део изложених костима из серије „Сенке над Балканом“ Фото: дневник.рс/Ф. Бакић

Изложба костима из серије која је узбуркала јавност, осветљава период од 1928. до 1940. године који можете упознати радним данима од 16 - 20 сати, а суботом и недељом од 10 до 16, све до 20. децембра. Улаз је слободан. Костимограф Борис Чакширан је вешто дочарао то време, тако да ће посетиоцима изложбе бити занимљиво да осим реквизита виде неке костиме из овог периода.

На отварању изложбе су присуствовали глумци Андрија Кузмановић, Ива Кевра, Милош Тимотијевић и Милица Гојковић. Окосница радње овог серијала дешава се у Београду, а средишту догађаја су: старији инспектор криминалне полиције Андра Танасијевић Тане кога глуми Драган Бјелогрлић и његов нови сарадник, млади форензичар Станко Плетикосић - Андрија Кузмановић, кога смо упитали о његовим утисцима са снимања серије:

„Цео рад на оваквом пројекту је веома инспиративан за неког ко је мојих година. Ово је за мене до сада најбитнија улога и мада је била захтевна, добро сам се осећао у њој. Нисам имао страх, некако сам ишао пуним срцем, јер публика увек препозна ту искреност и награди је“,  рекао је Кузмановић.

Фото: Андирја Кузмановић глуми младог инспектора Плетикосића Фото: Ф. Бакић

Лик младог и школованог инспектора Плетикосића је прва носећа улога у једној овако великој серији. Питали смо Кузмановића колико је битна помоћ помоћ старијег колеге, сјајног глумца Драгана Бјелогрлића:

„Драган је увек уз нас, још од „Монтевидеа“ када сам први пут имао прилику да радим с њим. Увек је спреман да нам помогне, нарочито када се ми млади глумци мучимо с неком сценом, обично тада каже „скини костим да ти пређем ниво“, као кад клинцима у игрици нешто запне, па им помогнете да прескоче препреку“,  каже Кузмановић и открива шта му је важно у глумачком позиву и који су му планови.

„Ми глумци све што радимо, радимо за публику и када ми неко на улици приђе и каже ми „знате ја нисам компетентан…“ одговорим му да је за мене баш његово мишљење важно. Уживам у игри и раду с мојим колегама, али не радим то због њих, све што радим је због публике“, искрен је Кузмановић који открива и да снима једну серију за РТС „Јутро ће променити све“.

„Играм доста представа у свом матичном позоришту Београдском драмском, „Хотел 88“ је сада већ култна представа, гостујем у Мадленијануму, Звездара театру… Волим што имам посла, некад ми буде тешко, али се тако развијам као глумац. У плану су неки филмови, али о-том-потом „, рекао је Андрија Кузмановић упутивши позив свим љубитељима серије „Сенке над Балканом” да погледају изложбу костима и реквизита.

Марина Јабланов Стојановић

Сан младих глумица

Да је велика част да глуми у овој серији потврдила нам је и млада глумица Ива Кевра, која глуми лик Кристе Авакумовић:

„Веома сам почаствована што сам имала прилику да радим у оваквом пројекту. Младе глумице сањају о оваквој прилици… Захвална сам на поверењу које ми је указано“, рекла је Ива, која је рођена и одрасла у Пули, а одлучила се за студије глуме у Београду. Упитали смо је како је успела да савлада акцент:

Фото: Ива Кевра Фото: Ф. Бакић

„Моја мајка је из Војводине, ту сам проводила део летњег распуста. Завршила сам Академију у Београду у класи Владимира Јефтовића и имала дивног професора дикције. Мислим да ми акценат српског језика више није проблем. Живим већ 7 година у Београду, глумим и у позоришту, а тренутно радим у једну преставу у Шабачком позоришту у режији Наташе Радуловић по тексту младог писца Огњена Обрадовића“, рекла је Ива Кевра.

EUR/RSD 117.5836
Најновије вести