Представнице Србије Hurricane вечерас у финалу Евровизије

Српске представнице на 65. Песми Евровизије, чланице групе „Hurrcane“, након што су тријумфовале у другом полуфиналу, вечерас наступају у финалној вечери овог такмичења, које ћемо гледати директном преносу из Холандије на првом програму Радио-телевизије Србије од 21 час.
s
Фото: Youtube Printscreen

Након њиховог ватреног наступа у оквиру другог полуфинала, популаран трио доспео је међу фаворите овог европског такмичења. Изводећи песму „Loco Loco“ у „Ахој Арени“ у Ротердаму Сања Вучић, Ксенија Кнежевић и Ивана Николић од публике су добиле громоглазан аплауз, а одмах потом и њихова позиција на кладионицама знатно је скочила на листи учесника. Коментари на друштвеним мрежама прштали су од похвала на рачун српских представница, које су оцењене као јак женски бенд, који је оправдао свој назив и на сцену донео прави ураган.


Њихов шоу вечерас ћемо гледати под редним бројем осам, а да своје гласове усмере ка њима јавност је позвала и хрватска представница Албина, која се није пласирала у финале

Популарном српском трију се раније није прогнозирала позиција при врху, а према тренутним проценама, оне би се сад могле наћи међу првих 15. Такође, наступ групе „Hurricane“ са друге полуфиналне вечери убедљиво је најгледанији на званичном Јутјуб каналу Евровизије. Њихов шоу вечерас ћемо гледати под редним бројем осам, а да своје гласове усмере ка њима јавност је позвала и хрватска представница Албина, која се није пласирала у финале. Она је позвала публику да гласа за наше девојке и поручила им да наш регион учине поносним. Бројне познате личности из Србије позвале су, такође, фанове из дијаспоре да својим гласовима подрже ове девојке. Међу њима је и једина досадашња српска победница Марија Шерифовић која је изненадила девојке и придружила им се као један од чланова делегације у популарном „грин рум“-у.


Коронавирус стопирао поједине учеснике 

Због тога што је члан представника Исланда заражен коронавирусом бенд „Gagnamagnid“ није могао да наступа у другом полуфиналу, већ је њихов наступ са генералне пробе који је претходно снимљен пуштен уживо у програму, а публика је њихову екипу могла да види из хотелске собе, будући да су у карантину. Како су од почетка били једни од фаворита овај бенд се пласирао у финале, али, ни сутра неће моћи да наступају због коронавируса. Осим њиховог, и наступ последњег победника Данкана Лоренса из Холандије одложен је јер је и овај певач позитиван на вирус. Он је требало да у великом финалу наступи у ревијалном делу вечери. Иначе, шушка се да су наше представнице међу ретким такмичарима који су на Евровизију дошли уз потврду да су вакцинисани.


У финале су, осим Србије, у другој полуфиналној вечери успеле да се пласирају и Албанија, Бугарска, Молдавија, Португал, Сан Марино, Швајцарска, Грчка, Исланд и Финска. У првом полуфиналу своје позиције у великој завршници заузели су већ Норвешка, Израел, Русија, Азербејџан, Малта, Литванија, Кипар, Шведска, Белгија и Украјина. У финалу су, традиционално, директно пласирани и представници земаља које су основале Евровизију - Француска, Немачка, Велика Британија, Шпанија и Италија, као и земља домаћин - Холандија. Занимљиво је да ниједна земља бивше Југославије неће бити вечерас у финалу, сем Србије, будући да се Хрватска, Словенија и Северна Македонија нису домогле своје позиције у великој завршници. Осим тога, Црна Гора и Босна и Херцеговина ове године не учествују, па жири из те земље као ни публика нема право гласа, а ни прилику да гледа ово такмичење.

Према подацима са сајта „Eurovision Vorld“ на којем је објављен преглед кладионица широм Европе, победу би ове године могли да однесу италијански представници, група „Манескин“. Њихова рок песма „Zitti E buoni“ највећи је фаворит за 1. место, а одмах за њима и француска представница Барбара Прави с песмом „Виола“, која иначе има српско порекло и презива се Пјевић. На трећем месту према процени кладионичара могла би да се нађе малтежанска представница Дестини с песмом „Je Me Casse“. Ипак, и ранијих година кладионичари су умели да оману у проценама, па ћемо крајњи исход видети већ вечерас, када ће се знати која песма ће бити проглашена најбољом на овогодишњој Евровизији.


Ове године такмичење уживо могу да прате и становници на другим контитентима - Сједињених Америчких Држава, као и Аустралије, где се такмичење традиционално гледа у милионском аудиторијуму

Слоган овогодишњег такмичења Песме Евровизије гласи „Отвори се“, а организатори су имали идеју да шире глас о томе да људи треба да буду отворени према другим људима, другачијем, музици. Холандска влада је одобрила организовање такмичења уз поштовање строгих епидемиолошких мера, па тако сви који улазе у „Ахој Арену“ морају да донесу са собом сваки пут и нови доказ о негативном пи-си-ар тесту. Иако ова сала прима 16.000 људи због коронавируса број оних који могу да присуствују такмичењу смањен је на 3.500. Прилику да уживо прате Евровизију ове године немају становници Црне Горе, Босне и Херцеговине, Мађарске и Јерменије. Пренос није омогућила ни Белорусија, чији су овогодишњи учесници раније удаљени са такмичења због политичке пропаганде. Занимљиво је, ипак, да ове године такмичење уживо могу да прате и становници на другим контитентима - Сједињених Америчких Држава, као и Аустралији, где се такмичење традиционално гледа у милионском аудиторијуму.

В. Бијелић

 

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести