Принц Хари: Дуго ми је требало да схватим да расизам постоји

ЛОНДОН: Британски принц Хари је изјавио да су му биле потребне године да схвати да постоји несвесна расна пристрасност и да је до овог сазнања дошао након што је покушао да схвати положај његове супруге Меган Маркл, чија је мајка Афроамериканка.
hari, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File)

Принц је о расизму разговорао с Патриком Хачинсоном, црнцем и активистом, током прошлонедељног интервјуа за магазин "GQ".

Хачинсон је на једном антирасистичком протесту одржаном у јулу у Лондону помогао једном белцу да се склони на безбедно место током сукоба између демонстраната и ултрадесничара.

Принц Хари је рекао да због несвесне расне пристрасности, свог васпитања и образовања није могао да схвати да расизам постоји и шта то тачно значи, пренела је данас агенција Ројтерс.

Британски принц је рекао да му је, нажалост, било потребно "много, много година" да то схвати, а да му је у томе помогло стављање у позицију у којој се налази његова супруга Меган, чији је отац белац, а мајка Афроамериканка.

Хари и Меган су више пута говорили о расизму по напуштању њихових краљевских улога крајем марта, када су се преселили у Калифорнију.

Принц је рекао да Хачинсона, који је био редован учесник протеста против расизма у Лондону, види као "анђела чувара" који је штитио све људе на демонстрацијама.

Активиста је рекао да је његов пријатељ на једном од протеста окупио групу људи како би помогли полицији у одржавању реда на улицама, након што је једна полицајка повређена.

Штитио сам све, а испоставило се да је било и људи са друге стране, рекао је Хачисон и напоменуо да би помогао свакоме, у сваком тренутку.

Хари и Хачисон су се сложили да још пуно тога треба да се уради како би се победиле дискриминације на различитим основама.

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести