Свечана поворка на улицама Лондона у част краљице Елизабете

ЛОНДОН: Војни оркестри, плесачи, разни извођачи и познате личности парадирали су улицама Лондона како би обележили платинасти јубилеј краљице Елизабете, односно 70 година на трону, четврти дан откако је прослава почела.
k
Фото: Tanjug (AP Photo/Frank Augstein, Pool)

Означавајући различите деценије краљичине владавине, играчи, обучени у одела из педесетих година прошлог века, плесали су булеваром који води до Бакингемске палате, док су возачи "мини мориса" носили заставе Уједињеног краљевства и трубили сиренама, пренео је Ројтерс.

Краљица (96) је била принуђена да пропусти бројне догађаје због повремених проблема с кретањем.

Стотине хиљада присталица краљевске породице појавило се на улицама како би присуствовало спектаклу и уживало у пикнику, што је био први велики национални јавни празник од почетка пандемије ковида.

Од јавних личности, на данашњој паради учествовали су певач Ед Ширан, бивши фудбалер Гери Линекер, манекенка Кејт Мос, тркач Мо Фарах...

Поворка је прошла сличном рутом којом је прошла Елизабета на дан крунисања 1953. године.

Процењује се да је, током платинастог јубилеја, широм Велике Британије одржано 16.000 уличних журки, а још 600 је одржано широм света, у Канади, Бразилу, Новом Зеланду, Јапану и Јужној Африци.

Краљица се појавила на балкону Бакингемске палате

Британска краљица појавила се накратко на балкону Бакингемске палате и одушевила окупљене током последњег дана прославе платинастог јубилеја, у част њених 70 година на трону.

Поред ње су били принц Чарлс и Камила и војвода и војвоткиња од Кембриџа са своје троје деце, пренео је ББЦ.

Британска краљица се осмехивала и махала окупљенима испред палате, пре него што је ушла унутра.

Елизабета II (96) није могла да се појави на догађајима приређеним њој у част у петак и суботу зато што је последњих месеци имала проблеме са кретањем.
 

EUR/RSD 117.2821
Најновије вести