ТЕСТАМЕНТ Арете Френклин поделио синове ВАДЕ КОВЕРТЕ КАО ТОПАЛОВИЋИ

ЛОНДОН: Суђење за утврђивање веродостојности тестамента покојне певачице Арете Френклин почело је у понедељак у Окланду у Калифорнији, а порота ће у процесу који би требало да траје недељу дана одлучити који је од два пронађена тестамента прави.
areta frenklin
Фото: Youtube Printscreen

Френклин је преминула у августу 2018. године од рака панкреаса и тада се сматрало да иза себе није оставила тестамент, за иметак вредан неколико милиона долара, међутим неколико месеци касније пронађена су два тестамента - један у ормарићу и један испод јастука на софи у певачициној кући у предграђу Детроита, пише ББЦ.

Шесточлана порота требало би да саслуша децу певачице, њену нећаку и тумача рукописа.

Када је умрла у 76. години, непостојање тестамента значило је да је њена имовина - укључујући куће, аутомобиле, крзно и накит - требало да буде подељено на једнаке делове између њена четири сина, међутим девет месеци након њене смрти откривена су два тестамента.

Један син тврди да су папири из јуна 2010. пронађени у закључаном ормарићу права опорука, док друга два кажу да је прави тестамент онај из марта 2014. године који је пронађен у свесци испод јастука на софи.

Како се наводи, оба документа написана су руком и тешка су за дешифровање јер су поједине речи прецртане, а поједине написане на маргинама.

У већини америчких држава такав документ би био неприхватљив, али је у Мичигену дозвољен.

У верзији документа пронађеној 2010. године трећи син Теодор Вајт II се наводи као суизвршилац или лични заступник, заједно са нећаком Овенс, док се од другог и четвртог сина Кикалфа и Едварда Френклина захтева да добију диплому ако желе да било шта наследе.

Са друге стране Кикалф и Едвард тврде да је верзија из 2014. главна опорука њихове мајке у коме је Кикалф суизвршилац у документу од четири странице и по коме ће  он и његова деца да наследе вилу са од 1,2 милиона долара, као и да се хаљине покојне певачице продају на аукцији или предају Смитсонијан институту у Вашингтону.

Најстарији син Кларенс не учествује у спору - он живи у социјалној установи  у Мичигену и под законским је старатељством, док је његов адвокат рекао да су "постигли нагодбу којом се Кларенсу даје постотак имовине без обзира на исход тестамента".

Због породичног спора нећака Овенс је дала отказ као представница имања своје тетке.

"С обзиром на љубав моје тетке према породици и жељу за приватношћу, то није оно што би она желела за нас, нити је оно што ја желим. Волим своје рођаке, не гајим анимозитет према њима и желим им све најбоље", написала је у судском поднеску из 2020. године.

Почетком године, судија је саслушао тро говорне поруке које су снимљене неколико месеци пре смрти Френклин, у којима она разговара са адвокатом о тестаменту, међутим, адвокат је рекао да она тада "није одлучила" о својим коначним жељама, због чега је судија то искључио из разматрања на суђењу.

Богатство Франклин процењено је на 80 милиона долара, међутим новије процене и неколико година неплаћених пореза увелико су смањили ту вредност, па је према последњим проценама она мања од шест милиона долара.

EUR/RSD 117.0389
Најновије вести