Гориле би могле да изумру због епидемије Ковид-19

ЛОНДОН: Гориле деле 98 одсто ДНК са човеком и могу добити респираторне болести од људи, са смртоносним последицама, показују најновија истраживања, која упозоравају на последице Ковид-19 пандемије по ове животиње.
gorila, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen
Водећи научници упозорили су прошлог месеца да Ковид-19 представља "егзистенцијалну претњу" за примате и да би, посебно за планинске гориле, појава нове, високоинфективне болести могла да буде "догађај који би потенцијално довео до изумирања", пише Гардијан.
 
У складу са тим, ренџери у националном парку Бвиндију у Уганди, у којем живи око 600 горила, носе маске за лице, користе средства за дезинфекцију и држе се на удаљености од мајмуна.
 
Обустава екотуризма током пандемије коронавируса такође значила да је главни извор прихода за очување горила изгубљен, а постоје страхови да би се неке околне заједница, који зависе од туриста, могле из очаја окренути криволову.
 
"Забринути смо", каже Башир Ханги, портпарол Угадске управе за дивљину, државног тела које управља Бвиндиом и девет других националних паркова.
 
"Ако се ово настави, дефинитивно цће се преокренути оно што смо постигли у очувању горила. У то нема никакве сумње", преноси британски лист.
EUR/RSD 117.5780
Најновије вести