Какаду - љубимац за цео живот

Пре куповине великог папагаја потребно је доста истраживања, то ће вам рећи сваки власник ових прелепих и паметних птица.
kakadu, pixabay
Фото: Pixabay

Какаду може да живи и до 80 година, зато је потребно добро размислити да ли се можете обавезати једном љубимцу за цео живот. Спада у пет најинтелигентнијих птица, а познат је по томе да се изузетно веже за свог власника, али и да је причалица.

Ови снажни папагаји, здепастог тела и снажног кљуна, од којих многи имају занимљиву ћубу на глави, у природи живе у Аустралији, Филипинима, Новој Гвинеји, Тасманији, Молучким острвима.

Какаду може бити жутоћубасти, молучки, белоружичасти и мали ружичасти. Жутоћубасти какаду је једна од омиљених врста великих папагаја, који се лако припитоме, привржени су људима и лако уче људски говор.

Потребан им је стрпљив власник, који ће им посветити пуну пажњу неколико сати дневно. Уколико то није случај, постају деструктивни, креште и чупају себи перје. Уствари и кад им нешто није по вољи, умеју да буду изузетно бучни и тада накостреше своју ћубу, како би дочарали своје незадовољство.

Кавез за овог папагаја мора бити простран и металан, од жице, никако дрвета, јер ће какаду својим снажним кљуном прогристи ограду од било које врсте дрвета. Наравно треба их пуштати из кавеза што више, али и научити где им је место за спавање и јело, како не би имали размаженог љубимца, којег многи власници пореде са трогодишњим дететом. Јако су радознали и живахни, и потребно им је пуно пажње. Ови папагаји су за оне, који проводе доста времена код куће. Хране се семењем овса, проса, куваним кукурузом и сунцокретом. Воле воће и поврће и то шаргарепу, јабуке, крушке, јагоде, грожђе, разне бобице. Порасту до 50 центиметара и теже од 300 грама до једног килограма.

У зависности од врсте, активни су и дању и ноћу, тако да их одмалена треба навићи да ноћу спавају, да вас не би будио. Какаду је прилично бучна птица, глас му је пискав и продоран, када учи људски говор, научи да опонаша и боју гласа. Дружељубиви су, али на почетку прилично стидљиви и бирају своје друштво. Лако стекну поверење и постају јако везани за свог власника.

Фото: Pixabay

Вокабулар им је ограничен, али уче цео живот. Обожавају да се играју и истражују. Уколико остане сам у стану, може да крешти све док се власник не врати, тако да је ово још једна ствар коју морате размострити пре набавке какадуа, јер није пријатно, уколико имате нервозне комшије, да цео комшилук слуша вашег љубимца. Уколико се осети угроженим може да постане агресиван, али ово је изузетно умиљата птица која воли да се мази као пас или мачка. Уколико је под стресом, почеће да чупа себи перје, а саморањавање може довести до озбиљних здравствених проблема. Какаду је моногамна птица. Женке се паре са три године старости, док мужјаци могу и касније. Легло чувају оба родитеља у природи, а код неких врста мужјак помаже при инкубацији. У узгајивачницамам, млади се одвајају од осталих, како не би дошло до повреда.

Мишићи око кљуна и вилице су веома јаки, те какаду кљуном може да сломи орах, али кљун користи и као трећи уд приликом ходања и пентрања. Може да покреће и доњу вилицу управо захваљујући мишићима око кљуна, а осим тога има и јаке канyе на кратким ногама, од којих су две окренуте ка напред и једна ка назад. Потрага за храном је за те животиње врло задовољавајућа, те се са њима треба свакодневно тренирати, а грицкање дрва, растављање или отварање играчака, разне пењалице подстиче њихову интелигенцију. Они више воле да шетају и да се пењу, него да лете.

Власници какадуа често напомињу да им брзина учења њиховог љубимца одузима дах, али им је неопходна константна пажња како би били задовољни и уравнотежени.

М. Стакић

EUR/RSD 117.5870
Најновије вести